| Autor: redakcja6

Niska opłacalność produkcji brojlerów w Unii Europejskiej w 2012 roku

Z danych Irlandzkiej Rady Żywnościowej wynika, że w 2012 roku opłacalność produkcji kurcząt brojlerów była najniższa od 8 lat.

Niska opłacalność produkcji brojlerów w Unii Europejskiej w 2012 roku
Eksperci twierdzÄ…, że w 2012 roku znacznie pogorszyÅ‚a siÄ™ rentowność produkcji, a relacja cen kurczÄ…t do cen pasz byÅ‚a najniższa od kilku lat. Ich zdaniem, spadek opÅ‚acalnoÅ›ci chowu byÅ‚ wynikiem wzrostu cen pasz przemysÅ‚owych dla drobiu oraz relatywnie niskiego wzrostu cen żywca w skupie.
 
Pomimo tego, większe zapotrzebowanie na mięso drobiowe spowodowało wzrost jego produkcji. W krajach Unii Europejskiej w 2012 roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o blisko 2%.

JednoczeÅ›nie, przede wszystkim z uwagi na niższe dostawy miÄ™sa z Brazylii w mionym roku odnotowano spadek importu miÄ™sa drobiowego do Unii również o 2%.

Warto podkreÅ›lić, że ceny brojlerów w dalszym ciÄ…gu pozostaÅ‚y jednak konkurencyjne w stosunku do pozostaÅ‚ych gatunków miÄ™sa, a
wedÅ‚ug analityków, w 2013 roku nastÄ…pi poprawa rentownoÅ›ci produkcji miÄ™sa drobiowego. Przeprowadzone analizy wskazujÄ… bowiem, iż w najbliższym czasie nastÄ™pi spadek cen pasz i wzrost cen żywca.

 



Tagi:
źródło: