Z danych Irlandzkiej Rady Żywnościowej wynika, że w 2012 roku opłacalność produkcji kurcząt brojlerów była najniższa od 8 lat.
Eksperci twierdzą, że w 2012 roku znacznie pogorszyła się rentowność produkcji, a relacja cen kurcząt do cen pasz była najniższa od kilku lat. Ich zdaniem, spadek opłacalności chowu był wynikiem wzrostu cen pasz przemysłowych dla drobiu oraz relatywnie niskiego wzrostu cen żywca w skupie.
Pomimo tego, większe zapotrzebowanie na mięso drobiowe spowodowało wzrost jego produkcji. W krajach Unii Europejskiej w 2012 roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o blisko 2%.
JednoczeÅ›nie, przede wszystkim z uwagi na niższe dostawy miÄ™sa z Brazylii w mionym roku odnotowano spadek importu miÄ™sa drobiowego do Unii również o 2%.
Warto podkreÅ›lić, że ceny brojlerów w dalszym ciÄ…gu pozostaÅ‚y jednak konkurencyjne w stosunku do pozostaÅ‚ych gatunków miÄ™sa, a wedÅ‚ug analityków, w 2013 roku nastÄ…pi poprawa rentownoÅ›ci produkcji miÄ™sa drobiowego. Przeprowadzone analizy wskazujÄ… bowiem, iż w najbliższym czasie nastÄ™pi spadek cen pasz i wzrost cen żywca.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu