| Autor: redakcja1

Kolejne ogniska ptasiej grypy we Francji

Tydzień po wykryciu ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w przydomowym gospodarstwie drobiarskim w departamencie Dordogne, w dniu 2 grudnia br. francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie kolejnych dwóch przypadków ptasie grypy - podaje FAMMU/FAPA.

Kolejne ogniska ptasiej grypy we Francji

Ptasia grypa we Francji

Oba ogniska miały miejsce w tym samym departamencie – jeden z nich u kaczek w miejscowości Domme, 90 km na południe od pierwszego przypadku i był to wirus szczepu H5N2, a drugi u gęsi w Saint-Paul-La-Roche, 50 km na północ o nieznanym serotypie.
 
W związku z tym, wprowadzono niezwłocznie środki zwalczania choroby wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE, w tym obszary zapowietrzone i zagrożone. Dordogne jest największym regionem hodowli gęsi i kaczek do produkcji pasztetu z odtłuszczonych wątróbek (foie gras).
 
Z dniem 3 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazała się decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2015/2239 z dnia 2 grudnia 2015 r. dotycząca niektórych środków ochronnych w stosunku do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 we Francji. W załączniku do decyzji określone są obszary zapowietrzone i zagrożone, ustalony został też czas przedmiotowego podziału na obszary. Decyzja 2015/2239 obowiązuje do dnia 31 marca 2016 r.
 
Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że wykryty we Francji szczep wirusa wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 powstał niedawno w wyniku mutacji wcześniej wykrytej w UE nisko zjadliwej postaci wirusa w postać o wysokiej zjadliwości. Szczep ten ma inne cechy genetyczne niż wirus H5N1, który po raz pierwszy pojawił się w Europie w 2005 r.
 
W wyniku pojawienia się ognisk ptasiej grypy, co najmniej 8 krajów, w tym Chiny, Japonia i Egipt, wprowadziło tymczasowe embargo na import drobiu i produktów drobiowych z Francji.



Tagi:
źródło: