W związku z tym, w celu zapobieżenia rozprzestrzeniania się wirusa wybito około 3,8 mln sztuk kur oraz zaplanowano zaszczepienie kolejnych 40 mln sztuk. Podjęte kroki zaowocowały w postaci gwałtownego wzrosty cen meksykańskich jaj nawet o 140 procent licząc od momentu wykrycia pierwszego źródła zakażenia.
Niestety stan, w którym wykryto tą niebezpieczną chorobę posiada ponad 50 procent udziałów w krajowej produkcji jaj. Już teraz niektóre stany wprowadziły embargo na jaja i drób z Jalisco.
Niemniej jednak, rocznie Meksyk wytwarza 2,5 mln ton jaj oraz 1,2 mln ton mięsa drobiowego. Z kolei jeden obywatel tego kraju w ciągu roku spożywa blisko 20,3 kilograma jaj, gdzie na jednego europejczyka w tym czasie przypada 12 kilogramów.
Ze względu na aktualna sytuację w celu wyhamowania zwyżkujących cen, władze Meksyku zwiększyły wolumen importowy do poziomu 211 tysięcy ton w porównaniu do planowanych wcześniej 132 tysięcy ton.