| Autor: redakcja1

Wysoka produkcja drobiu w UE - 13,2 mln ton w 2014 r.

W 2014 roku produkcja mięsa drobiowego w UE zwiększyła się o 3,7% do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Wysoka produkcja drobiu w UE - 13,2 mln ton w 2014 r.

Spadek importu drobiu

Po zniżce zanotowanej w 2013 r., w 2014 r. import drobiu do UE zwiększył się w skali roku o 2,1%. Niższy kontyngent wwozu brazylijskich produktów został zrekompensowany większymi dostawami z Tajlandii. Pomimo, że w 2014 roku Brazylia wyeksportowała coraz więcej drobiu do Chin, Japonii, Rosji, czy Wenezueli, pozostała jednak największym dostawcą do UE z 60% udziałem w imporcie.

 

Wyższe o 10% zakupy tajskiego drobiu były możliwe za sprawą podniesienia przez UE kontyngentu taryfowego na solone mięso drobiu z tego kraju. Zakładając utrzymanie atrakcyjności wspólnotowego rynku dla brazylijskich i tajskich dostawców, eksperci Komisji prognozują dalszy wzrost zakupu drobiu do UE o ponad 5% rocznie w kolejnych dwóch latach. Poza tym Ukraina uzyskała bezcłowy dostęp do rynku unijnego w wysokości 56 tys. ton mięsa drobiu rocznie w ekwiwalencie wagi tuszy lub 36 tys. ton w wadze produktu.

Ceny mięsa drobiowego

Ceny mięsa drobiowego w UE w pierwszej połowie w 2014 r. były stabilne, a w drugiej części minimalnie zmalały za sprawą spadkowi cen pasz i wzrostowi produkcji drobiu na skutek poprawy jej rentowności. Na przestrzeni całego roku ceny drobiu w UE wahały się w obrębie 183-196 EUR w stosunku do rekordowych 200 EUR/100 kg latem 2013 r. Przeciętna za cały 2014 r. wyniosła 191 EUR/100 kg i była jeszcze o 4,5% większa odniesieniu do średniej z lat 2009-2013.

 

W 2014 r., przy utrzymującym się spowolnieniu gospodarki unijnej, konsumpcja mięsa drobiu na jednego mieszkańca UE zwiększyło się o 2,5%. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym wpłynie na wzrost udziału drobiu w konsumpcji mięsa łącznie w UE w najbliższych latach, kosztem wieprzowiny.



Tagi:
źródło: