Według wstępnych danych GUS w 2012 r. konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce wzrosła do 26,6 kg na osobę z 25 kg w 2011 r. Wzrost spożycia wynikał z konkurencyjności cenowej mięsa drobiowego, w szczególności kurcząt do mięsa czerwonego - podaje ARR.
Jak wynika z danych GUS w 2012 r. ceny detaliczne drobiu wzrosły o 6%, podczas gdy ceny detaliczne wieprzowiny zwiększyły się 10%, a wołowiny o 14%.
Wzrostowa tendencja w popycie na drób prawdopodobnie utrzyma się również w bieżącym roku. Większej konsumpcji tego gatunku mięsa będzie sprzyjał przewidywany wysoki poziom cen wieprzowiny i wołowiny z produkcji krajowej oraz z importu.
Zgodnie z przewidywaniami IERiGŻ-PIB, w 2013 r. konsumpcja drobiu w Polsce może wynieść 27,5 kg na mieszkańca i częściowo zrekompensować spadek spożycia wieprzowiny. Mniejsza niż w 2012 r. dynamika przyrostu konsumpcji będzie wynikać ze spodziewanej bariery popytowej związanej ze spadkiem siły nabywczej krajowych konsumentów.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl