W Polsce w listopadzie 2019 r. (dane GUS) żywiec drobiowy nabywano po 3,79 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim miesiącu, ale za to o 0,3% drożej niż przed rokiem.
W listopadzie 2019 r. zakłady drobiarskie objęte monitoringiem ZSRIR MRiRW nabywały kurczęta brojlery po 3,21 zł/kg, a więc jest to cena niższa o 3% niż w październiku oraz o 2% niż przed rokiem.
W pierwszej połowie grudnia 2019 r. kurczęta brojlery minimalnie podrożały, a zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,22 zł/kg, czyli drożej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 1% niż przed rokiem.
W listopadzie minionego roku cena 1 kg żywca indyczego wyniosła 5,86 zł i była o 0,5% mniejsza niż w październiku, ale o 4% większa niż w listopadzie 2018 r.
Na początku grudnia 2019 r. indyki nieco podrożały, przez co dostawcy za nie otrzymywali 5,82 zł/kg. Był to jednak poziom cen o 1% niższy niż przed miesiącem, ale o 3% wyższy niż przed rokiem.