Jak wynika z danych KE w czasie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. unijny eksport produktów drobiowych był mniejszy o 16% niż przed rokiem i wyniósł 751 tys. ton.
Najważniejszymi kierunkami sprzedaży drobiu z UE do krajów trzecich była Wielka Brytania z 211 tys. ton, Filipiny z 72 tys. ton, Ghana z 63 tys. ton, Hongkong z 35 tys. ton oraz Ukraina z 34 tys. ton. Sporą obniżkę zaobserwowano także w imporcie.
W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. Unia Europejska sprowadziła 262 tys. ton produktów drobiowych, a więc mniej o 20% niż przed rokiem. Drób przywożony był głównie z Wielkiej Brytanii - 87 tys. ton, Brazylii - 76 tys. ton, Tajlandii - 50 tys. ton i Ukrainy - 30 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu