Na rynku indyków, po szczególnie udanym dla producentów III kw. br., widać pierwsze obniżki cen żywca - podaje Bank BGŻ.
Według danych MRiRW w ostatnim tygodniu listopada (25.11-01.12.2013) w monitorowanych zakładach płacono przeciętnie ok. 6,09 zł za kg żywca indorów. W porównaniu z rekordową ceną 6,45 zł/kg (z tygodnia 7-13.10.2013), jest to prawie 6-procentowy (0,36 zł/kg) spadek cen w okresie 8 tygodni.
Obserwowana obniżka wydaje się być spowodowana wzrostem podaży surowca na rynku. Dane GUS mówią o prawie 8-procentowym wzroście w ilości wstawień w lipcu w skali roku. Ten trend utrzymywał się i w okresie sierpień-październik liczna wstawień była przeciętnie o 13% wyższa w skali roku. Co więcej na rynku można zaobserwować spadki cen pasz jak również obniżki cen kurcząt broilerów i trzody.
Czynniki te oddziałują prawdopodobnie w kierunku spadku cen indyków. Zdaniem analityków Banku BGŻ w kolejnych tygodniach ceny żywca mogą się jeszcze obniżyć o 2-5%.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto:
Gospodarz.pl