Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Sorbent torfowy CB 18
2016-05-05 -
Opryskiwacz RAM
2020-08-05 -
Tarcze do korekcji racic WG2066
2014-08-04 -
Ładowarka kołowa GIANT V5003T X-TRA
2015-04-22 -
Pompa Viscomat 90
2013-12-13 -
Ładowarka magazynowa ML 1370 Farmer
2020-10-07
Produkcja drobiu w UE w 2015 r. wzrośnie o 1% do 13,4 mln ton
Komisja Europejska w najnowszym raporcie „Short Term Outlook for EU arable crops, dairly and meat markets” wskazuje, że produkcja drobiu wzrośnie na terenie UE w 2015 r. do 13,4 mln t. Oznacza to spowolnienie dynamiki zwyżki do poziomu 1-proc., z 2,6 proc. obserwowanego w okresie 2008-2014 (CAGR). Pomimo notowanego wyhamowania, aktualny poziom produkcji jest rekordowo wysoki.
Produkcja drobiu
Niemniej jednak, produkcja drobiu w 2014 roku szczególnie dynamicznie zwiększyła się w Polsce o 9 proc., Niemczech o 4 proc., Holandii o 2 proc. oraz Hiszpanii o 10 proc. Z kolei u pozostałych czołowych graczy, Wielkiej Brytanii oraz Francji, pozostała na niezmienionym poziomie. W odniesieniu do Francji, która jest liderem na rynku UE, miały na to duży wpływ kłopoty finansowe dwóch ważnych przedsiębiorstw na rynku drobiu.
Jak podaje Bank BGŻ, w 2015 roku największe znaczenie dla rozwoju produkcji drobiu w UE będzie miała stabilizacja cen pasz na relatywnie niskim poziomie oraz utrzymanie pod kontrolą ptasiej grypy, której ogniska wykryto w niektórych państwach członkowskich w 2014 r.
Czynnikiem wspierającym produkcję jest także stale rosnące spożycie mięsa drobiowego. W 2015 r. szacuje się, że konsumpcja mięsa drobiowego w UE zwiększy się średnio o 0,7 proc. w skali roku. Tym samym udział drobiu w strukturze spożycia mięsa wrośnie, kosztem wieprzowiny.
Patrząc na wymianę handlową, eksperci KE zaznaczają także, że drób z UE cieszy się rosnącym popytem na rynkach zagranicznych. W 2014 r. odnotowano 4-procentową zwyżkę eksportu produktów drobiowych do poziomu 1,35 mln t. W tym coraz większą rolę pośród odbiorców unijnego surowca pełnią: Benin, RPA, Hongkong.
Wzrost sprzedaży do RPA jest o tyle ciekawy, że władze tego kraju wprowadziły cła anty-dumpingowe na mięso drobiowe z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Holandii. Sytuację tę wykorzystali pozostali unijny gracze, w tym przede wszystkim Belgia, Węgry, Francja oraz Hiszpania, którzy zwiększyli kontyngent sprzedaży mięsa drobiowego na tym rynku.
W 2014 r. import drobiu do UE, po 6-procentowej obniżce zanotowanej w 2013 r., ponownie zwiększył się do poziomu 809 tys. t. Najważniejszym dostawcą mięsa drobiowego pozostaje w dalszym ciągu Brazylia z 60 proc. udziałem w przywozie. Niemniej kraj ten wysyła coraz mniej surowca do UE, zwiększając w tym samym dostawy do Chin, Japonii, Rosji oraz Wenezueli. W 2014 r. rosła rola Tajlandii jako eksportera solonego mięsa drobiowego. Jednakże, jak informuje Bank BGŻ, kraje te nie wykorzystują w pełni przysługujących im bezcłowych kontyngentów taryfowych.