W strukturze towarowej eksportu produktów drobiowych z Polski 92% stanowiło mięso - 1 453 tys. ton w wadze produktu, którego największymi odbiorcami były kraje UE z 67% udziału w wysyłce i 971 tys. ton, m.in.: Niemcy z 18% i 263 tys. ton, Niderlandy z 10% i 144 tys. ton i Francja z 9% i 135 tys. ton.
Poza Unią Europejską największymi odbiorcami mięsa z Polski były: Wielka Brytania z 10% i 146 tys. ton, Ukraina i Demokratyczna Republika Konga - po 4% oraz odpowiednio 57 tys. ton i 52 tys. ton oraz Ghana z 3% i 42 tys. ton.
W strukturze wysyłki dominował drób kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie odgrywa mięso z kaczek i gęsi. W omawianym okresie 2022 r. za granicę sprzedano 1 179 tys. ton mięsa kurzego, szczególnie do krajów UE - 63% takich jak: Niemcy – 14% i 167 tys. ton, Niderlandy – 11% i 134 tys. ton i Francja – 10% i 120 tys. ton. Odbiorcami mięsa kurzego z Polski były także kraje pozaunijne, m.in.: Wielka Brytania z 11% i 133 tys. ton, Ukraina z 5% i 53 tys. ton i Demokratyczna Republika Konga z 4% i 46 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl