| Autor: redakcja1

W 2015 r. eksport polskiego mięsa i podrobów z drobiu wzrósł o prawie 20%

W 2015 r. zaobserwowano spory wzrost wywozu z Polski mięsa i podrobów z drobiu, choć dynamika zwyżki była nieco niższa niż w roku poprzednim. Eksport ten osiągnął poziom o 18% wyższy niż w 2014 r. do 839 tys. ton oraz o 20% do 1,6 mld EUR - podaje Agencja Rynku Rolnego.

W 2015 r. eksport polskiego mięsa i podrobów z drobiu wzrósł o prawie 20%

Eksport drobiu z Polski

W 2015 r. głównymi rynkami zbytu dla krajowego mięsa drobiowego były państwa UE, w tym Niemcy z 17% udziałem w wolumenie i 24% w wartości polskiego eksportu tego mięsa, Wielka Brytania - 9% i 14%, Czechy - 8% i 7%, Francja - 7% i 8% i Holandia - 7% udziałem zarówno w kontyngencie, jak i w wartości.

Pośród krajów trzecich pod kątem wolumenu największym importerem polskiego mięsa drobiowego była Ukraina z 4% udziałem w kontyngencie i 1% w wartości - z 3% i 2% udziałem i Benin z 3% i 2% udziałem.

Spośród wszystkich omawianych państw największy wzrost wysyłki mięsa drobiowego odnotowano na Ukrainę - o 66% w przypadku wolumenu eksportu i 24% jego wartości, do Francji o 33% i o 24% oraz do Wielkiej Brytanii o 21% i 22%. Zmniejszenie się dostaw dotyczyło Beninu o 24% w stosunku do kontyngentu i o 20% w odniesieniu do wartości i Hongkongu o 6% w przypadku wolumenu, przy wzroście wartości o 12%.



Tagi:
źródło: