| Autor: redakcja6

Eksport jaj w skorupkach z Polski (I-II 2015)

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu, w pierwszych dwóch miesiącach 2015 roku wyeksportowano z Polski 31 746 ton jaj w skorupkach o łącznej wartości 34 644 tys. euro.

Eksport jaj w skorupkach z Polski (I-II 2015)

Jak podaje KIPDiP, od początku roku do końca drugiego miesiąca zmniejszył się także wywóz jaj w skorupkach na rynki krajów trzecich. Jego udział w krajowym eksporcie ogółem stanowił 2,4%. Wielkość tego wywozu w analizowanym czasie wyniosła 770 ton, przy czym w styczniu ukształtowała się na poziomie 349 ton, a w lutym osiągnęła blisko 421 ton. W porównaniu do 2014 roku oznacza to spadek o 76%. Z danych wynika, że największym odbiorcą spośród krajów trzecich w tym czasie była Szwajcaria, która łącznie w styczniu i lutym bieżącego roku zaimportowała 419 ton jaj. Pozostałe kraje trzecie, do których trafiły polskie jaja to: Białoruś, Ukraina, Rosja, Mali, Mołdowa, Syria, Republika Środkowoafrykańska. 

 

Zdaniem ekspertów, spadek udziału Polski w unijnym eksporcie jaj i przetworów z jaj do krajów trzecich obserwowany jest już od 2011 roku. Według danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca lutego 2015 roku Polska zajmowała 8. pozycję wśród największych eksporterów z Unii Europejskiej. Na pozycję Polski jako eksportera ma wpływ głównie wywóz jaj w skorupkach. 
 
Import jaj w skorupkach do Polski

Import do Polski jaj w skorupkach w dwóch pierwszych miesiącach tego roku wyniósł 3 310 ton, co stanowi 14% spadek w porównaniu do ubiegłego roku. 




Tagi:
źródło: