We wrześniu 2019 r. przeciętna cena tuszek kurcząt (65%) była w Polsce o 35% niższa do 122,91 EUR/dt niż średnio w UE, gdzie wynosiła - 189,43 EUR/dt. We wrześniu 2019 r. ceny tuszek w Polsce były mniejsze o 5,9%, a ceny w UE o 0,3% większe niż w wrześniu 2018 r.
Porównując ceny tego asortymentu z cenami z września 2018 r. można zauważyć, że najgłębsze obniżki cen zaobserwowano w Belgii o 11,1%, Szwecji o 5,7%, Hiszpanii o 6,2% i Polsce o 5,9%, a najwyższe zwyżki – na Słowacji o 12,1% i we Włoszech o 9,3%. Tuszki kurcząt kosztowały więcej niż w Polsce również u naszych głównych odbiorców mięsa drobiowego, czyli w Niemczech o 57%, Wielkiej Brytanii o 26% i Francji o 47%.
We wrześniu 2019 r. w porównaniu z grudniem 2018 r. mięso drobiowe zyskało na wartości o 8%, w tym mięso z kur, kogutów i kurcząt o 8,6%, a mięso z pozostałego drobiu o 5,9%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa zmieniły się.
W omawianym czasie spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożało kurczę patroszone z 6,92 do 7,62 zł/kg, porcje rosołowe z 2,25 do 2,41 zł/kg, piersi z kurczęcia z 15,01 do 16,13 zł/kg, piersi z indyka z 23,66 do 25,51 zł/kg, udziec z indyka z 13,49 do 14,30 zł/kg i kaczka patroszona z 12,81 do 12,98 zł/kg.