Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały nogi z kurczaka o 9% do 5031 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południo-wschodnim – 5470 zł/t, a najmniej w północnym – 4500 zł/t.
Towar
|
Polska
|
Makroregiony
|
||||
północny
|
centralny
|
południowo-wschodni
|
zachodni
|
|||
cena w zł/t
|
zmiana ceny [%]
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
|
5829
|
-2,6
|
4911
|
5187
|
---
|
6626
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
|
4192
|
-3,6
|
4725
|
4121
|
3974
|
4878
|
tuszki indyków patroszonych 73%
|
9012
|
-1,5
|
10184
|
9180
|
---
|
8689
|
ćwiartki z kurczaka
|
3008
|
-2,5
|
2679
|
2835
|
4634
|
3320
|
skrzydła z kurczaka
|
6277
|
2,1
|
7002
|
6046
|
5676
|
6467
|
filety z piersi kurczaka
|
11218
|
-1,4
|
10553
|
10807
|
10626
|
12442
|
nogi z kurczaka
|
5031
|
9,0
|
4500
|
5023
|
5470
|
---
|
podudzia z kurczaka
|
4431
|
-9,6
|
4721
|
4204
|
5937
|
4928
|
uda z kurczaka
|
4951
|
-3,0
|
4867
|
4847
|
6493
|
4020
|
filety z piersi indyka
|
12065
|
-1,3
|
12071
|
12090
|
12055
|
12041
|
skrzydła z indyka
|
4628
|
1,8
|
4454
|
4840
|
4653
|
4735
|
uda z indyka
|
7751
|
5,1
|
7730
|
7000
|
7199
|
8634
|
podudzia z indyka
|
4366
|
4,1
|
4294
|
4640
|
3358
|
4401
|
wątroby z kurczaka
|
2116
|
-3,7
|
2409
|
2028
|
4793
|
1874
|
wątroby z indyka
|
3975
|
-3,2
|
4036
|
4520
|
3453
|
3608
|