Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały filety z kurczaka o 1,8% do 12336 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 13021 zł/t, a najmniej w północnym – 11220 zł/t.
Towar
|
Polska
|
Makroregiony
|
||||
północny
|
centralny
|
południowo-wschodni
|
zachodni
|
|||
cena w zł/t
|
zmiana ceny [%]
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
|
5981
|
1,0
|
5571
|
5762
|
---
|
6572
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
|
4957
|
-3,8
|
4724
|
4956
|
4804
|
5457
|
tuszki indyków patroszonych 73%
|
8163
|
-4,2
|
9360
|
7510
|
---
|
8818
|
ćwiartki z kurczaka
|
3684
|
0,3
|
3391
|
3726
|
3877
|
3669
|
skrzydła z kurczaka
|
6318
|
1,7
|
6799
|
6257
|
4976
|
6429
|
filety z piersi kurczaka
|
12336
|
1,8
|
11220
|
12397
|
11836
|
13021
|
nogi z kurczaka
|
4816
|
-6,8
|
5017
|
4752
|
5780
|
5027
|
podudzia z kurczaka
|
5084
|
-1,6
|
4790
|
5077
|
6348
|
5285
|
uda z kurczaka
|
5314
|
-0,4
|
5005
|
5316
|
6662
|
5417
|
filety z piersi indyka
|
12101
|
-5,9
|
11882
|
13840
|
10978
|
12042
|
skrzydła z indyka
|
4357
|
-4,8
|
4116
|
4790
|
4304
|
4555
|
uda z indyka
|
6718
|
-2,8
|
6187
|
7070
|
6837
|
8416
|
podudzia z indyka
|
4057
|
-2,7
|
3992
|
4830
|
3067
|
4034
|
wątroby z kurczaka
|
2232
|
-9,1
|
2377
|
2147
|
4996
|
1949
|
wątroby z indyka
|
3881
|
-4,0
|
3844
|
4450
|
---
|
4237
|