Ceny żywca indorów
W porównaniu z kurczÄ™tami, żywiec indorów aktualnie kosztuje o 53% droższy. Jest to o 58% mniejszy poziom niż obserwowany przeciÄ™tnie w I póÅ‚roczu 2014 roku. W relacji z cenami wieprzowiny, za żywiec indorów trzeba obecnie zapÅ‚acić 17% wiÄ™cej, a wiÄ™c tyle samo ile Å›rednio w pierwszej poÅ‚owie tego roku.
Niemniej jednak w obrÄ™bie roku ceny żywca indorów zmalaÅ‚y. Jak podaje MRiRW ceny w monitorowanych zakÅ‚adach osiÄ…gnęły Å›rednio granicÄ™ 6,00 zÅ‚/kg i byÅ‚y tym samym niemal o 6% - 0,36 zÅ‚/kg niższe w obrÄ™bie roku. Ceny pasz, bÄ™dÄ…ce gÅ‚ównym generatorem kosztów, również wykazywaÅ‚y trend spadkowy. Jak wynika z danych MRiRW w lipcu uksztaÅ‚towaÅ‚y siÄ™ przeciÄ™tnie na poziomie 1451 zÅ‚/t mieszanki peÅ‚no porcjowej grower/finisher i byÅ‚y tym samym o 118 zÅ‚/t - 8% mniejsze niż przed rokiem.
Rentowność produkcji indyków
Takie zmiany byÅ‚y dosyć korzystne dla producentów indorów, relacja cen zbytu do cen pasz byÅ‚a w lipcu 2014 roku w granicy 4,05 w stosunku do 3,88 rok wczeÅ›niej. W zwiÄ…zku z tym, w lipcu 2014 roku za kg żywca indorów można byÅ‚o kupić 4,05 kg paszy grower/finisher.
W następnych tygodniach sezonowe zwyżki cen żywca będą najprawdopodobniej hamowane relatywnie wysoką liczbą wstawień, gdzie w maju i czerwcu było to o 24% więcej w skali roku. Przy blisko 4-miesięcznym okresie tuczu te zwierzęta powinny trafić na rynek na przełomie września i października.
Natomiast dane GUS wskazują na spadki liczby wstawień do poziomu 2,63 mln szt. w lipcu. Był to 13% zniżka cen w obrębie roku. W kolejnych miesiącach ceny pasz powinny utrzymać się na obecnym poziomie, bądź wręcz minimalnie zmaleć. Wydaje się zatem, że ceny żywca będą w miarę stabilne, a nieznaczne wzrosty mogą być zauważalne pod koniec października.