Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w sierpniu br. wyniosła 194,1 EUR/100 kg i wobec lipca wzrosła o 0,5%. Jak zauważa FAMMU/FAPA, w skali roku ceny były o 0,7% wyższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 o 1,2% wyższe.
Ceny drobiu
W sierpniu kurczęta podrożały w siedmiu państwach członkowskich, w największym stopniu w Portugalii (+7,5%). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ok. 260 EUR/100 kg).
W 15 krajach UE ceny brojlerów nieznacznie obniżyły się, najbardziej na Słowacji (-3,9%).
Ceny polskich kurcząt wzrosły o 3% do 143,2 EUR/100 kg, lecz były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 74% średniej unijnej. W porównaniu do sierpnia 2014 r. kurczęta w Polsce staniały o 3,7%.
Od początku roku przeciętne ceny brojlerów w UE wzrosły już o 4,6%, wspierane rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych KE, foto:
Gospodarz.pl