Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3428,5
|
-0,8
|
indory
|
5208,8
|
2,8
|
indyczki
|
4902,2
|
-0,4
|
kaczki typu brojler
|
4577,5
|
1,1
|
gęsi tuczone
|
8615,7
|
-0,6
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
3083,4
|
1,4
|
W okresie od 1 do 8 października 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie indorów o 2,8% do 5208,8 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,4% do 3083,4 zł/t oraz kaczek typu brojler o 1,1% do 4577,5 zł/t. Za to zmalały ceny kurcząt typu brojler o 0,8% do 3428,5 zł/t, gęsi tuczonych o 0,6% do 8615,7 zł/t, a także indyczek o 0,4% do 4902,2 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z indyka o 5,8% do 5062 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 5116 zł/t, a najmniej w centralnym – 5036 zł/t.
1,8% zwyżek odnotowano w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8397 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 9119 zł/t, a najtańsze w centralnym – 7987 zł/t.
O 0,4% do 5323 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie środkowo-wschodnim – 5812 zł/t, a najmniej w północnym – 4521 zł/t.
Podrożały również uda z kurczaka o 5,5% do 5567 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 6197 zł/t, a najtaniej w północnym – 4192 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem filetów z piersi indyka o 1% do 17078 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 17168 zł/t, a najmniejsze w północnym - 16908 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za uda z indyka, bo o 0,2% do 7946 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 8614 zł/t, a najtaniej w centralnym – 7775 zł/t.
Z kolei o 3,5% wzrosła cena podudzia z indyka do 4622 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie centralnym – 4875 zł/t, a najniższe - w północnym – 4299 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...