| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.12.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 27 listopada do 4 grudnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.12.2016)
W dniach od 27 listopada do 4 grudnia br. doszło do spadków cen nogi z kurczaka o 8,4% do 5443 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 8692 zł/t, a najmniej w północnym – 4566 zł/t.

Ponadto, zniżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 4,5% do 5338 zł/t, tuszek indyków patroszonych 73% o 6% do 8163 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 1,5% do 3420 zł/t, filety z piersi kurczaka o 0,4% do 12283 zł/t, ud z kurczaka o 3% do 5389 zł/t, skrzydła z indyka o 2,4% do 4166 zł/t oraz podudzia z indyka o 5,7% do 4297 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5338

-4,5

4965

4597

 

 

6804

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4377

0,2

4501

4316

4324

4744

tuszki indyków patroszonych 73%

8163

-6,0

10272

7827

 

 

8375

ćwiartki z kurczaka

3420

-1,5

3394

3451

3140

3507

skrzydła z kurczaka

4935

0,5

5933

4409

4936

5435

filety z piersi kurczaka

12283

-0,4

11782

11865

11037

13734

nogi z kurczaka

5443

-8,4

4566

5254

8692

5492

podudzia z kurczaka

5395

3,3

4773

5596

6372

5188

uda z kurczaka

5389

-3,0

4813

5623

6304

5142

filety z piersi indyka

16721

1,0

16740

16832

 

 

16693

skrzydła z indyka

4166

-2,4

3823

4052

 

 

4493

udźce z indyka

8472

0,1

8316

8078

 

 

9165

podudzia z indyka

4297

-5,7

5257

3791

 

 

4572

wątroby z kurczaka

2498

1,9

2413

2394

3609

2357

wątroby z indyka

4279

6,1

3816

4158

 

 

4799



Tagi:
źródło: