Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3405,7
|
0,0
|
indory
|
4998,4
|
-2,4
|
indyczki
|
4809,5
|
-0,3
|
kaczki typu brojler
|
4531,6
|
0,1
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2833,3
|
1,4
|
W okresie od 26 listopada do 3 grudnia 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie indorów o 2,4% do 4998,4 zł/t oraz indyczek o 0,3% do 4809,5 zł/t. Za to wzrosły ceny kaczek typu brojler o 0,1% do 4531,6 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,4% do 2833,3 zł/t, przy czym cena kurcząt typu brojler pozostała niezmienna i wyniosła 3405,1 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z kurczaka o 4% do 5600 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6508 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4587 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem uda z indyka o 1,1% do 8933 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 10075 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 8508 zł/t.
O 1,1% do 4586 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 5452 zł/t, a najmniej w centralnym – 4241 zł/t.
0,7% zwyżek odnotowano w przypadku skrzydła z indyka, za które uzyskiwano 5192 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5304 zł/t, a najtańsze w północnym – 5108 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za wątroby z indyka, bo o 0,4% do 4561 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 4856 zł/t, a najtaniej w północnym – 4181 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...