| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (29.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 23 do 29 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, kurcząt i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (29.10.2017)
W dniach od 23 do 29 października 2017 r. doszło do spadku cen wątroby z kurczaka - o 5,1% do 2503 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 3949 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2314 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,6% do 5651 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 4,7% do 5066 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 3,7% do 5431 zł/t, uda z kurczaka – o 0,4% do 5366 zł/t, filety z piersi indyka - o 0,2% do 16849 zł/t, podudzia z indyka - o 2,4% do 4612 zł/t oraz wątroby z indyka - o 0,6% do 4327 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5651
-1,6
5358
5304
 
6733
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5066
-4,7
5130
5034
4975
5737
tuszki indyków patroszonych 73%
9019
7,0
9408
7988
 
9231
ćwiartki z kurczaka
3458
0,3
3456
3453
3266
3518
skrzydła z kurczaka
5431
-3,7
6646
5137
5077
5648
filety z piersi kurczaka
13837
0,4
13206
13678
13408
14453
nogi z kurczaka
5531
5,7
4861
5814
5302
5761
podudzia z kurczaka
4975
0,8
4580
4909
5811
5273
uda z kurczaka
5366
-0,4
4059
5812
5389
5542
filety z piersi indyka
16849
-0,2
17110
16899
 
16545
skrzydła z indyka
5089
1,9
5080
5109
 
 
5153
uda z indyka
8750
2,7
8795
8359
 
9252
podudzia z indyka
4612
-2,4
4452
4639
 
5139
wątroby z kurczaka
2503
-5,1
2518
2385
3949
2314
wątroby z indyka
4327
-0,6
3792
5107
 
4789
 


Tagi:
źródło: