Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3120,5
|
0,5
|
indory
|
4938,0
|
0,1
|
indyczki
|
4725,0
|
1,9
|
kaczki typu brojler
|
4490,1
|
1,1
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
1947,0
|
-4,9
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła indyczek o 1,9% do 4725 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kaczek typu brojler o 1,1% do 4490,1 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,5% do 3120,5 zł/t, indorów o 0,1% do 4938 zł/t. W tym okresie potaniały za to kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 4,9% do 1947 zł/t
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 15 do 22 stycznia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, nogi z kurczaka zdrożały o 6,1% do 5464 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 9536 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4537 zł/t.
Z kolei o 4,9% zwiększyła się cena skrzydła z indyka do 4384 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3599 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4339 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za wątrobę z indyka, bo o 2,5% do 4355 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4658 zł/t, a najtaniej w centralnym - 4183 zł/t.
Podrożały również uda z indyka o 2% do 8409/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 9073 zł/t, a najtaniej w centralnym – 7788 zł/t.
O 1,3% do 5310 zł/t zwiększyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 6852 zł/t, a najmniej w centralnym – 4825 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...