| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.11.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 13 do 20 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt i kaczek typu brojler oraz gęsi tuczonych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.11.2016)
W dniach od 13 do 20 listopada br. doszło do spadków cen uda z kurczaka o 5,5% do 5129 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 6479 zł/t, a najmniej w centralnym – 4624 zł/t.

Ponadto, zniżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 4,1% do 5371 zł/t, tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 4,3% do 4663 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 2,2% do 12575 zł/t, podudzia z kurczaka o 3,3% do 5287 zł/t, skrzydła z indyka o 4,6% do 4145 zł/t oraz wątroby z indyka o 2,8% do 4178 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5371

-4,1

5556

4905

 

 

6754

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4663

-4,3

4696

4579

4769

4983

tuszki indyków patroszonych 73%

8531

4,5

10392

8518

 

 

8243

ćwiartki z kurczaka

3506

0,1

3459

3574

3236

3563

skrzydła z kurczaka

4881

0,0

6076

4578

4890

5069

filety z piersi kurczaka

12575

-2,2

11953

12266

11341

13581

nogi z kurczaka

5857

8,7

4744

5998

9414

5028

podudzia z kurczaka

5287

-3,3

4711

5391

5911

5213

uda z kurczaka

5129

-5,5

4624

5295

6479

5040

filety z piersi indyka

16557

2,1

16656

16284

 

 

16638

skrzydła z indyka

4145

-4,6

4258

3740

 

 

4489

udźce z indyka

8476

0,7

8593

7936

 

 

8747

podudzia z indyka

4332

3,9

4595

4162

 

 

4479

wątroby z kurczaka

2514

1,5

2710

2401

3980

2244

wątroby z indyka

4178

-2,8

3873

4084

 

 

 

4749




Tagi:
źródło: