| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.09.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 10 września 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów, kurcząt typu brojler oraz kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.09.2017)

W dniach od 3 do 10 września 2017 r. doszło do spadku cen nogi z kurczaka - o 3,5% do 5231 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym – 5493 zł/t, a najmniej w północnym – 5042 zł/t.

 

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 0,3% do 5749 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 0,5% do 8438 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 1,5% do 5346 zł/t, uda z kurczaka – o 1,5% do 5449 zł/t, uda z indyka – o 2% do 7394 zł/t, podudzia z indyka - o 2,4% do 4220 zł/t oraz wątroby z indyka - o 0,9% do 4289 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5749

-0,3

6023

5579

5456

6629

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5519

1,9

5550

5504

5474

5708

tuszki indyków patroszonych 73%

8438

-0,5

9264

8049

 

8937

ćwiartki z kurczaka

3602

1,2

3502

3667

3590

3574

skrzydła z kurczaka

5346

-1,5

6228

5050

4620

5777

filety z piersi kurczaka

13969

0,1

13560

13798

13368

14564

nogi z kurczaka

5231

-3,5

5042

5493

 

5183

podudzia z kurczaka

5347

4,2

4769

5297

5838

5630

uda z kurczaka

5449

-1,5

4085

5863

5408

5760

filety z piersi indyka

16922

0,0

16855

17096

 

17008

skrzydła z indyka

5247

9,0

5339

5014

 

5552

uda z indyka

7394

-2,0

7085

7212

 

8345

podudzia z indyka

4220

-2,4

4069

4490

 

4199

wątroby z kurczaka

2375

1,2

2634

2189

4005

2260

wątroby z indyka

4289

-0,9

3675

4826

 

4900




Tagi:
źródło: