Jak wskazuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu listopada 2016 r., tak jak dotychczas, najmniejsze ceny skupu bydła zanotowano w regionie północnym - 5,35 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,35 zł/kg. Ceny ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym - 9476 zł/t, a byków w regionie centralnym i wynosiły 12774 zł/t, natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat były najwyższe w regionie południowym - 13531 zł/t, a krów w regionie północnym - 10221 zł/t.
Cena mięsa wołowego
Od stycznia do października 2016 r. mięso wołowe zdrożało o średnio 0,4%, a cielęce o 1,2%. W październiku br. cena detaliczna wołowiny była o 0,1% niższa, a cielęciny – o 0,3% wyższa niż w poprzednim miesiącu. Ceny detaliczne mięsa wołowego z kością (rostbef lub antrykot) wzrosły w tym czasie na rynku krajowym z 26,03 zł/kg do 26,32 zł/kg, mięsa cielęcego z kością z 28,24 zł/kg do 28,36 zł/kg, podczas gdy ceny mięsa wołowego z kością (szponder) zmniejszyły się z 18,57 zł/ kg do 18,38 zł/kg, mięsa wołowego bez kości z udźca z 32,68 zł/kg do 32,38 zł/kg a mięsa cielęcego bez kości z 47,10 zł/ kg do 47,00 zł/kg.
Skup bydła
Skup bydła od kilku lat systematycznie rośnie. Jednakże w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. skupiono 525,2 tys. ton wagi żywej bydła tj. o 0,7% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Było to jednak o 48,4% więcej niż w 2012 r. W pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 154 tys. ton wołowiny, tj. o 6,1% mniej niż przed rokiem, ale o 3,4% więcej niż w bardzo słabym pod tym względem 2012 r.