Do 2012 roku obserwowano w Polsce spadkową tendencję spożycia mięsa wołowego. Natomiast w bieżącym roku przewidziany jest nieznaczny wzrost jej konsumpcji – zauważa Agencja Rynku Rolnego.
W 2012 roku bilansowe spożycie mięsa wołowego wyniosło 1,6 kg na jednego mieszkańca Polski. Zdaniem ekspertów, niska konsumpcja spowodowana była 14-procentowym wzrostem i tak wysokich już cen w porównaniu z innymi gatunkami mięsa.
Z kolei według analityków ARR, w okresie od stycznia do końca listopada 2013 roku poziom spożycia mięsa wołowego mógł być jeszcze niższy niż w 2012 roku. W tym okresie bowiem mięso wołowe podrożało o 2,6% w relacji rocznej. Dla porównania wieprzowina zdrożała o 0,9% r/r, a drób o 0,2%.
Niemniej jednak, ze względu na obniżające się ceny skupu wołowiny i wzrost konkurencji innych krajów, a także przewidywaną przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej poprawę sytuacji dochodowej mieszkańców, w 2014 roku prognozowane jest spożycie wołowiny na nieco wyższym poziomie.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
sxc.hu