Średnia cena skupu mleka zmalała do 130,93 zł/hl, tj. o 0,4% w porównaniu z marcem, mimo zmniejszenia skupu o 1,4% do 954,4 mln l. Ceny mleka surowego są znacznie większe niż przed rokiem. W okresie styczeń-kwiecień br. ich poziom wyniósł 131,73 zł/hl i był o 22,6% wyższy niż w takim samym okresie 2016 r., przy zwiększeniu dostaw mleka o 3,3% do prawie 3,7 mld l.
Zmiany cen bydła mlecznego są różnokierunkowe. Targowiskowe ceny krów dojnych zwiększyły się o 0,5% w porównaniu z marcem do 2946 zł/szt., ale ich poziom w pierwszych czterech miesiącach br. był o 4,8% mniejszy niż w porównywalnym okresie minionego roku. Natomiast ceny jałówek 1-rocznych zmalały w kwietniu o 2,8% w skali miesiąca do 2056 zł/szt., lecz pod wpływem zwiększenia się cen skupu i poprawy rentowności produkcji mleka ich średni poziom w pierwszych czterech miesiącach br. był o 19,4% większe niż przed rokiem.
Z danych GUS wynika, że w kwietniu ceny zbytu przetworów mlecznych były o 0,2% niższe niż w marcu, przede wszystkim z powodu mniejszych cen mleka w proszku chudego o 3,0% i pełnego o 2,4%, mleka dla niemowląt o 1,9-2,5%, serków homogenizowanych smakowych, półtłustego mleka UHT, śmietany o zawartości 12% tłuszczu, mleka skondensowanego o 0,9-1,1% oraz serów dojrzewających o 0,5- 0,8%. Natomiast pod wpływem wzrostu cen na rynkach światowych podniosły się ceny zbytu masła, głównie masła w blokach, w dużej części kierowanego na eksport o 2,3%, przy wzroście cen masła konfekcjonowanego o 1,7% i masła z dodatkiem oleju o 0,4%. Podrożały również jogurty o 2,1-2,7%, a także świeże mleko tłuste w kartonie, chude mleko UHT oraz śmietana kremówka o 0,9-1,4%. Zmiany cen zbytu innych przetworów mlecznych wynosiły od 0,6% do +0,1%.
W okresie styczeń-kwiecień br., pod wpływem poprawy koniunktury na globalnym rynku mleka, poziom cen zbytu przetworów mlecznych był o 12% większy niż w tym samym okresie 2016 r. Zadecydował o tym przede wszystkim wzrost cen masła, w tym, w blokach o 43%, konfekcjonowanego o 35% i z dodatkiem oleju o 25%, serów dojrzewających o 30-32%, mleka w proszku pełnego o 27% i chudego o 18% oraz mleka UHT o 9-11%.
Ceny detaliczne nabiału, po trwających od sierpnia ub. roku do marca br. wzrostach, w kwietniu obniżyły się o 0,2% w obrębie miesiąca. Potaniały wszystkie grupy przetworów mlecznych, z wyjątkiem jogurtów i świeżego mleka płynnego, które podrożały odpowiednio o 0,5 i 0,2%. Najbardziej spadły ceny twarogów i śmietany o 0,7-0,8%, a najmniej mleka zagęszczonego i w proszku o 0,1%. Sery dojrzewające i topione potaniały o 0,3%, a napoje i inne produkty mleczne o 0,2%. W tym czasie ceny masła zmniejszyły się o 2,2%. W pierwszych czterech miesiącach br. poziom cen detalicznych nabiału i masła był odpowiednio o 3,3 i 19,8% większym niż w takim samym okresie 2016 roku.
Czytaj dalej na następnej stronie...