Największe pogłowie bydła odnotowano w województwach mazowieckim i podlaskim. W porównaniu z grudniem 2014 r. pogłowie bydła wzrosło w 12 województwach, przy czym najwyższą dynamikę zwyżki - 6,9% zaobserwowano w województwie opolskim.
Województwo podlaskie charakteryzuje się, podobnie jak w latach wcześniejszych, najwyższą obsadą bydła na 100 ha UR, która wynosiła 89,7 szt. względem 87,1 szt. przed rokiem przy średniej krajowej 41 szt. W 2015 r. wywóz mięsa wołowego i cielęcego schłodzonego i mrożonego wyniósł 367 tys. t w wadze produktu i był o 58 tys. t - 19% wyższy niż w 2014 r. Wartość wysyłki osiągnęła granicę 1,2 mld EUR, a zatem o 26% wyższą niż przed rokiem.
Największymi odbiorcami polskiego mięsa wołowego i cielęcego były państwa UE, czyli Włochy, Niemcy, Holandia, Hiszpania i Francja. W 2015 r. utrzymał się, notowana od pięciu lat zniżka eksportu bydła i cieląt. Z Polski wysłano 139 tys. sztuk bydła, tj. o 14% mniej niż przed rokiem.
Czołowymi rynkami zbytu żywego bydła i cieląt były państwa UE, tj. Holandia, Włochy, Hiszpania oraz Bośnia i Hercegowina. Zwiększa się z kolei przywóz żywego bydła i cieląt. Import żywego bydła wyniósł 128 tys. i był 29% wyższy niż w 2014 r. W porównaniu z rokiem poprzednim wzrósł również zakup mięsa wołowego i wynosił ponad 22 tys. t. Głównymi eksporterami mięsa na rynek polski były Włochy, Niemcy, Słowacja, Litwa i Irlandia.