| Autor: redakcja1

Rynek mleka i jego przetworów (czerwiec 2013)

Dynamiczny wzrost światowych cen trwałych przetworów mlecznych, jaki miał miejsce w kwietniu, został wyhamowany i pod koniec maja bieżącego roku ceny tych produktów na giełdach były o 1-5% mniejsze niż przed miesiącem - podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska w 7 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Rynek mleka i jego przetworów (czerwiec 2013)
Najmniejszy spadek zanotowano w obrębie cen masła do 3800-4090 EUR/t oraz pełnego mleka w proszku do 3490-3800 EUR/t. Natomiast za odtłuszczone mleko w proszku można było otrzymać 2970-3260 EUR/t, ser Cheddar 2970-3000 EUR/t, a za serwatkę w proszku 970- 1130 EUR/t.

Czytaj więcej o maśle i cenach masła na Gospodarz.pl
 
W związku z sezonowym wzrostem dostaw mleka do punktów skupu, w maju bieżącego roku w relacji miesięcznej spadły ceny mleka na krajowym rynku o 0,5% do poziomu 125,71 zł/hl. Jednakże w obrębie roku to wzrost o 7,9% - podkreślają ekspertki IERiGŻ.
 
Przeciętna cena mleka w punktach skupu w okresie styczeń-maj 2013 roku kształtowała się na poziomie 124,96 zł/hl w porównaniu do 122,96 zł/hl rok wcześniej. W tym czasie na targowiskach o 1-5% w ujęciu miesięcznym zmniejszyły się również ceny bydła mlecznego do 2991 zł/szt. za krowy i do 1856 zł/szt. za jałówki. Wobec zeszłego roku to wzrost cen o 1% w przypadku krów, a także spadek stawek za jałówki o 4,5% cen.
 
Wysokie ceny na globalnym rynku w znaczącym stopniu wpłynęły na wzrost cen produktów mlecznych z wykluczeniem mleka skondensowanego, które potaniało o 0,2%. Natomiast cena mleka spożywczego w folii i owocowego jogurtu w relacji miesięcznej pozostała bez zmian.
 
Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, największą dynamiką wzrostu cechuje się mleko w proszku, które podrożało o 2,2% (PMP) i o 6,8% (OMP), a także masło o 1,8% z dodatkiem oleju, o 3,3% masło konfekcjonowane oraz o 6,2% masło w blokach, a sery dojrzewające o 1,2-1,8%. Jeśli chodzi o ceny świeżych przetworów to zwiększyły się one o 0,2-0,5%.

Czytaj więcej o odtłuszczonym i pełnym mleku w proszku na Gospodarz.pl
 
W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku przeciętna cena wszystkich trwałych produktów mlecznych była wyższa niż przed rokiem. Jedynie masło konfekcjonowane i mleko skondensowane potaniało odpowiednio o 3-5%. Największym wzrostem odznaczyła się cena chudego mleka w proszku, bo aż o 23% oraz masła z dodatkiem oleju o 12%. Natomiast cena pełnego mleka w proszku zwiększyła się o 6%, masła w blokach o 5%, a serów dojrzewających o 2-4,5%.
 
W maju skup mleka wzrósł o 9,1% w obrębie miesiąca i wyniósł 865,4 mln l, choć wobec zeszłego roku to spadek o 1,6%. Z kolei w okresie styczeń-maj do punktów skupu dostarczono łącznie ponad 3,9 mld l, czyli o 2% mniej niż w tym samym czasie 2012 roku.


Tagi:
źródło: