Według przewidywań Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) w 2018 r. światowa produkcja surowca prawdopodobnie osiągnęła poziom 827 mln ton, a zatem jest to więcej o 2% niż w 2017 r.
Komisja Europejska ocenia, że produkcja mleka w Unii Europejskiej będzie wykazywała dalszą zwyżkę. W 2019 r. unijni producenci prawdopodobnie wyprodukują 168 mln ton mleka krowiego względem 166,6 mln ton przewidywanych na 2018 r., co daje wzrost o 1%. Wzrost produkcji będzie determinowany głównie zwiększająca się wydajnością mleczną o 1,2% do 7 240 kg/szt., która zrekompensuje minimalną obniżkę stada bydła mlecznego o 0,4% do 22,9 mln szt.
Unia Europejska, po Indiach, pozostaje największym producentem mleka na świecie – udział Wspólnoty w globalnej produkcji mleka stanowi 20%. Polska jest 13. producentem mleka krowiego na świecie z 2% udziałem, a w unijnej produkcji znajduje się on na 5. miejscu, po Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii i Holandii.