Import wołowiny do UE
Od początku br. do końca lipca Wspólnota sprowadziła o 2% więcej mięsa wołowego niż przed rokiem. Największą dynamikę wzrostu importu odnotowano w przypadku przywozu z Brazylii, który zwiększył się o 5,5%. Wzrostowi tego importu sprzyjała większa konkurencyjność brazylijskiej wołowiny oraz niższy popyt na rynku wewnętrznym w Brazylii, co powodowało powstawanie nadwyżek mięsa gotowego na eksport.
Zmniejszył się za to import wołowiny z USA o 23%, prawdopodobnie ze względu na przestawienie się Amerykanów na dostawy do krajów azjatyckich, w szczególności do Japonii. Okazuje się także, że pomimo spadającego wywozu wołowiny z Australii, dostawy tego gatunku mięsa z Antypodów do Unii dalej rosną. W pierwszych siedmiu miesiącach br. były one o 6% większe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wzrósł też import tego gatunku mięsa z Argentyny o 1% oraz z Urugwaju o 4%. Tym samym potwierdziło się, że rynek Wspólnoty pozostaje nadal lukratywnym kierunkiem zbytu dla wielu krajów sprzedających wołowinę. Jak prognozuje Komisja Europejska, w br. Unia sprowadzi 309 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3% więcej niż w 2015 r. W 2017 roku przywóz ten może wzrosnąć o kolejne 3% do 318 tys. ton.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie styczeń-lipiec 2016 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa blisko 194 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, czyli o 2,5% więcej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa zakupiono tradycyjnie z Brazylii - 84 tys. ton, Urugwaju - 28,8 tys. ton oraz z Argentyny - 25,4 tys. ton. Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 71,2%. W omawianym okresie zaimportowano także 18,4 tys. ton wołowiny z Australii, 11,4 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 6,5 tys. ton z Nowej Zelandii. Przywóz tego gatunku mięsa z Namibii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 5,9 tys. ton oraz 5,2 tys. ton, a zakup z Paragwaju i Szwajcarii ukształtował się na poziomie kolejno 3,7 tys. ton oraz 3 tys. ton.
Zdaniem FAMMU/FAPA, od stycznia do końca lipca br. kraje Wspólnoty wyeksportowały w sumie 385,6 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 16,8% więcej niż w analogicznym okresie 2015 r. Wysyłki do Turcji, Wybrzeża Kości Słoniowej, Libii oraz Algierii wzrosły odpowiednio o 52,5% do 36,1 tys. ton, o 9,1% do 21,3 tys. ton, o 81,4% do 18,5 tys. ton oraz o 21,2% do 13,7 tys.
Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Hongkongu o 1,3% do 27,9 tys. ton, na Filipiny o 54% do 10,3 tys. ton, Egiptu o 156% do 9,5 tys. ton oraz Angoli o 6,8% do 6,1 tys. ton. Obniżył się za to unijny wywóz do Libanu o 11,3% do 27,3 tys. ton, Ghany o 12,4% do 19,9 tys. ton, Bośni i Hercegowiny o 8,1% do 19,3 tys. ton, Szwajcarii o 3,5% do 15,8 tys. ton, Norwegii o 5,6% do 13,2 tys. ton oraz Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 7,1% do 6,6 tys. ton.
Czytaj dalej na następnej stronie...