Produkcja wołowiny
Tempo spadku produkcji wynoszące o 0,8% będzie niższe niż w latach 2005-2013. Pod koniec prognozowanego okresu, w 2026 r. produkcja tego gatunku mięsa w krajach UE osiągnie poziom 7 mln 537 tys. ton, tj. będzie o 7,5% niższa niż jej szacowana wielkość w 2016 r. Spadek produkcji będzie przede wszystkim związany z niższym pogłowiem bydła, tj. krów mlecznych o 1,2 mln sztuk, a krów mamek o 0,5 mln sztuk oraz słabnącym zapotrzebowaniem wewnętrznym.
Eksport wołowiny
W 2016 r. eksport żywca wołowego z krajów UE kontynuował wzrost dzięki sporemu popytowi płynącemu z Turcji oraz wysokim cenom notowanym na tym rynku. Znaczne ilości bydła kierowano również do Libanu i Izraela. Nie jest jednak pewne, czy dostęp do tureckiego rynku zostanie utrzymany oraz czy przedłużone zostanie funkcjonowanie obecnego kontyngentu. Według Komisji Europejskiej, w przewidywanym okresie wywóz żywca wołowego ze Wspólnoty będzie stopniowo malał. Przewiduje się, że unijny eksport tych zwierząt zmaleje z 235 tys. ton w 2016 r. do 155 tys. ton w 2026 r.
Ponadto Komisja prognozuje, że w pierwszej części tej dekady należy oczekiwać spadku wywozu mięsa wołowego ze Wspólnoty. Szczególnie głęboką dynamikę zniżki osiągnie on do 2022 r. kiedy to ma być o 27% niższy niż w 2016 r. Spadek ten będzie odbiciem znacznej konkurencji na rynku globalnym ze strony czołowych eksporterów, tj. Brazylii, Argentyny oraz Stanów Zjednoczonych. W drugiej połowie prognozowanego okresu wywóz tego gatunku mięsa z Unii może zacząć się zwiększać, czemu sprzyjać będą zwyżki cen.
Poprawa relacji cen unijnej wołowiny do cen światowych, sprawi, że jej eksport w latach 2023-2026 zwiększy się o 9% do 180 tys. ton, jednak poziom ten będzie o 20% niższy od notowanego w 2016 r. Można także spodziewać się zmian kierunków eksportu unijnej wołowiny. Rosja po zniesieniu embarga będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii z uwagi na mniejszy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców.
Czytaj dalej na następnej stronie...