| Autor: redakcja1

Niezbyt optymistyczna prognoza dla unijnego rynku wołowiny

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. kraje Unii wyprodukują 8 mln 150 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3,3% więcej niż w 2015 r. W 2017 roku poziom wytwórczości tego gatunku mięsa utrzyma się na znacznym poziomie, głównie dzięki kontynuacji wysokiego poziomu ubojów bydła mlecznego oraz przystosowaniu się pogłowia bydła mięsnego do nowych zasad WPR, po czym produkcja ponownie zacznie maleć.

Niezbyt optymistyczna prognoza dla unijnego rynku wołowiny
Tymczasem nowe możliwości zbytu na unijną wołowinę zaoferują kraje azjatyckie, tj. Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia oraz Korea Południowa oraz Bliski Wschód. W wysyłce może zwiększyć się znaczenie żywca dla odbiorców halal, przede wszystkim na Bliskim Wschodzie, kosztem zmniejszenia eksportu mięsa. Po zniesieniu barier w handlu, nowe możliwości zbytu wołowiny z Unii zaoferują Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska.
 
Import wołowiny
 
Jak przewiduje Komisja Europejska, w całym prognozowanym okresie przywóz mięsa wołowego do Unii będzie się kształtował na większym poziomie niż w poprzedniej dekadzie, wynosząc 337 tys. ton rocznie. Ujemne saldo w handlu zagranicznym mięsem wołowym w latach 2017-2026 pogłębi się ponad dwukrotnie z 82 tys. ton do 172 tys. ton. Poza tym w 2017 r. w relacji do 2016 r. globalne ceny wołowiny, w wyniku większej podaży wołowiny, głównie w Brazylii, mogą zmniejszyć się o 13,5%. Zniżka cen światowych będzie wpływała na poziom cen wołowiny w UE, które jak przewiduje Komisja w 2017 r. mogą obniżyć się o ponad 10%. Należy jednak zauważyć, że po 2017 r. w wyniku mniejszej produkcji wołowiny w krajach UE, jej ceny we Wspólnocie mogą wzrosnąć.

Konsumpcja wołowiny
 
Spożycie mięsa wołowego przypadające na jedną osobę w krajach UE rosło zarówno w 2015 r., jak i w 2016 r, osiągając poziom około 11 kg/osobę w wadze produktu. Wzrost ten dotyczył przede wszystkim nowych krajów Unii, co można łączyć z polepszeniem się klimatu gospodarczego oraz korzystniejszym poziomem cen, co wynikało z kolei ze zwyżki podaży.
 
Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2017 r. konsumpcja per capita w krajach Wspólnoty utrzyma się na dotychczasowym poziomie, po czym w następnych latach ponownie zacznie spadać. Do końca prognozowanego okresu zmniejszy się ono do poziomu 10,2 kg/osobę. Poziom ten jednak będzie maskował znaczną różnicę w pułapach spożycia w nowych - 3,7 kg/osobę oraz starych 11,8 kg/osobę krajach Wspólnoty. Konsumpcja ogółem tego gatunku mięsa w krajach UE-28 wyniesie w 2026 r. 7 mln 555 tys. ton, a więc będzie o 5,5% niższa niż szacowana jej wielkość w 2016 r. W „starych” krajach UE spożycie wołowiny spadnie o 5,1%, natomiast w nowych krajach Unii obniży się o 10,2%.


Tagi:
źródło: