Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Nawożenie gleby jesienią
Okres po żniwach do końca jesieni, to czas uzupełniania składników pokarmowych w glebie w formie nawozów mineralnych i organicznych. Przy ustalaniu dawek nawozów mineralnych należy przede wszystkim uwzględniać: przewidywany plon, zawartość przyswajalnych dla rośliny składników pokarmowych w glebie, ilość składników pozostających w resztkach pożniwnych (słoma), nawożenie organiczne. Zapraszamy do zapoznania się z poradami Krajowej Spółki Cukrowej dotyczącymi jesiennego nawożenia gleby.
Gospodarze uprawiający buraki cukrowe, uzyskują coraz wyższe plony. Dlatego do wszystkich kalkulacji i wyliczeń zakładany plon 600dt/ha, jest plonem normalnym. Nawozem zawierającym wszystkie niezbędne do życia roślin mikro i makroskładniki jest obornik, który uznawany jest jako najlepszy nawóz organiczny. W dawce ok. 35 t/ha obornika o średniej zawartości nawozowej, wprowadza się do gleby między innymi: 105 kg fosforu i 245 kg potasu (Gutmański). W pierwszym roku burak pobierze 20 % fosforu i 45 % potasu. Stosowany obornik powoduje w glebie:
- poprawę właściwości sorpcyjnych, buforowych i strukturalnych,
- poprawę warunków wodno-powietrznych,
- łagodzenie ujemnych skutków intensywnego rolnictwa (nadmierne zagęszczenie gleby, jednostronne nawożenie mineralne, itp.),
- możliwość wprowadzenia uproszczonej uprawy roli.
Obornik stosujemy tylko jesienią, po zbiorze zbóż i przyorujemy orką „odwrotką” lub orką zimową.
W gospodarstwach nie prowadzących chowu zwierząt, obornik zastępuje rozdrobniona, rozrzucona i przyorana słoma. Do każdej przyoranej tony słomy dodajemy ok. 7-10 kg azotu na 1 ha. Azot stosujemy bezpośrednio na słomę, tuż przed przyoraniem, dla uniknięcia strat azotu. Przy średnim plonie pszenicy 7 t/ha i współczynniku ziarna do słomy 0,7, przyorujemy ok. 5 ton słomy i 35-50 kg czystego azotu. W dawce 5 t/ha słomy, wprowadza się do gleby 5-10 kg fosforu i 50-60 kg potasu (Grzebisz). Dla wytworzenia 10 ton korzeni i odpowiedniej masy liści, burak cukrowy potrzebuje poza innymi składnikami: 18 kg fosforu i 60 kg potasu (Grzebisz). Znając potrzeby pokarmowe buraka, zakładany plon, zasobność gleby w przyswajalne składnik, ilość wniesionych składników z obornikiem czy słomą, możemy ustalić dawki fosforu i potasu na hektar.
Prawidłowe stosowanie fosforu i potasu polega na równomiernym rozsypaniu ich na powierzchni pola i dokładnym wymieszaniu z warstwą orną gleby na głębokość ok. 20 cm. Nie należy obawiać się wymycia w głąb gleby składników, ponieważ długi system korzeniowy buraka, pobierze je z głębszych partii profilu glebowego a poza tym fosfor nie jest składnikiem łatwo wymywanym z gleby. Fosforu nie nie stosujemy w nadmiarze, ponieważ zostanie unieruchomiony przez połączenie z wapnem na glebach zasadowych, lub glinem i żelazem na glebach kwaśnych. Jesienne stosowanie nawożenia P i K, pozwala zmniejszyć ilość wiosennych zabiegów, co pozwala na zatrzymanie większej ilości - bardzo potrzebnej przy wschodach - wody w glebie.
Czytaj dalej na następnej stronie...