| Autor: mikolaj

Nawożenie gleby jesienią

Okres po żniwach do końca jesieni, to czas uzupełniania składników pokarmowych w glebie w formie nawozów mineralnych i organicznych. Przy ustalaniu dawek nawozów mineralnych należy przede wszystkim uwzględniać: przewidywany plon, zawartość przyswajalnych dla rośliny składników pokarmowych w glebie, ilość składników pozostających w resztkach pożniwnych (słoma), nawożenie organiczne. Zapraszamy do zapoznania się z poradami Krajowej Spółki Cukrowej dotyczącymi jesiennego nawożenia gleby.

Nawożenie gleby jesienią

Jesień to okres siewu poplonów ścierniskowych, np. gorczycy. Gorczyca poza allelopatycznym dodatnim oddziaływaniem na chwasty, jest:

  • źródłem materii organicznej (zielony nawóz),
  • poprawia strukturę gleby,
  • niszczy tzw. podeszwę płużną,
  • zapobiega erozji wodnej i powietrznej,
  • wykazuje właściwości mątwikobójcze.

Należy pamiętać, żeby gorczyca przed przyoraniem nie wytworzyła nasion.

Jesień to również czas na wysiew nawozów wapniowych. Wapnując pola:

  • obniżamy kwasowość gleby i podwyższamy jej odczyn,
  • zwiększamy przyswajalność składników pokarmowych,
  • poprawiamy strukturę gleby,
  • poprawiamy biologiczne właściwości gleby itp.

W zależności o rodzaju gleby i jej odczynu, stosujemy od 1 do 5 ton CaO na 1 ha. Pamiętajmy, żeby nie stosować jednocześnie na tym samym polu obornika i wapna. Łączne stosowanie powoduje straty azotu z obornika.

Niedobory wapnia na plantacji buraka cukrowego objawiają się:

  • krótkim systemem korzeniowym,
  • brakiem włośników,
  • dużą podatnością na choroby grzybowe,
  • jasnym kolorem liści zwiniętych do środka,
  • zasychaniem końcówek młodych liści.

Gleby z niedoborem wapnia o niskim pH są mało przewiewne, trudne do uprawy, zimne i mało urodzajne.



Tagi:
źródło: