Potrawy z grilla węglowego szkodzą zdrowiu. Alternatywą grill gazowy

200 gramów kiełbasy przyrządzonej na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów – wynika z badania łódzkich naukowców. Jak się okazuje, tego typu urządzenia szkodzą zarówno na etapie rozpalania, jak i przyrządzania żywności.

Potrawy z grilla węglowego szkodzą zdrowiu. Alternatywą grill gazowy
Bohaterem letniego sezonu okazał się grill gazowy. W porównaniu z powszechnie znanym grillem węglowym, ten nie jest szkodliwy dla naszego organizmu. Podczas badań przeprowadzanych przez naukowców Politechniki Warszawskiej okazało się, nie ma żadnych niepokojących wartości, które mogłyby wpływać na jakość przyrządzanej przez nas żywności.
 
– W przypadku urządzenia gazowego zarówno na pustym grillu, jak i w trakcie grillowania nie stwierdzono żadnego ze szkodliwych węglowodorów aromatycznych. Wszystkie próbki badane były poniżej granicy oznaczalności. Wniosek jest jeden: jeżeli grillować, to tylko na grillu gazowym – podkreśliła kierowniczka marketingu. Jego sporą zaletą jest łatwość w rozpaleniu, a także zgaszeniu, po czym dodała:
– Niektórzy przy rozpalaniu grilla węglowego spędzają nawet 20 minut zanim wykorzystają podpałkę, węgiel, brykiet i wszystkie inne potrzebne do tego rzeczy. Jeśli chodzi o grill gazowy, wystarczy odkręcić zawór butli i kurek grilla. Temperatura uzyskiwana jest w ciągu kilku minut, a później utrzymywana jest według naszych wymagań. Można ją dowolnie regulować.
 
To przyczynia sie do tego, że grille gazowe są bardzo łatwe w czyszczeniu i nie trzeba tracić czasu na walkę z uporczywą sadzą. Także jego dowolna regulacja jest tutaj sporym atutem.


Tagi:
źródło: