ilość w % objętościowych | ilość w % wagowych | ||||||
Azot całkowity | (N) | 10,4% | 8,0% | ||||
Azot azotowy | (N-NO3) | 2,6% | 2% | ||||
Azot amonowy | (N-NH4) | 1,3% | 1% | ||||
Azot amidowy | (N-NH2) | 6,5% | 5% | ||||
Pięciotlenek fosforu | (P2O5) | rozpuszczalny w wodzie | 7,0% | 5% | |||
Tlenek potasu | (K2O) | rozpuszczalny w wodzie | 13,0% | 10% | |||
Tlenek magnezu | (MgO) | 2,6% | 2% | ||||
Siarka | (S) | 2,0% | 1,5% | ||||
Bor | (B) | 0,7% | 0,5% | ||||
Mangan | (Mn) | 0,3% | 0,2% | ||||
Molibden | (Mo) | 0,015% | 0,01% | ||||
Miedź | (Cu) | 0,08% | 0,06% | ||||
Cynk | (Zn) | 0,09% | 0,07% | ||||
Żelazo | (Fe) | 0,05% | 0,04% |
Ziemniaki dzięki swoim liściom mają dużą powierzchnię do pobierania składników pokarmowych, przez co najskuteczniejszą metodą jest nawożenie dolistne. Najlepsze rezultaty przynosi stosowanie nawozu „ZIEMNIAK” co zapewnia wysokie zbiory oraz zwiększa zawartość skrobi w bulwach.
Bor
Polskie gleby charakteryzują się niską zawartością boru, przez co spada jakość oraz wielkość plonów. Niedobór objawia się: deformacją liści, ogólnym słabym rozwojem rośliny oraz pękaniem bulw.
Magnez
W fazie zawiązywania się bulw ziemniaki potrzebują zwiększonej ilości magnezu. Objawami niedoboru magnezu są: blednięcie i żółknięcie liści, ich łamliwość oraz zwijanie się. Niedobór magnezu przekłada się również na zmniejszenie ilości skrobi oraz rozmiarów bulw.
Mangan
Mangan jest odpowiedzialny za procesy przemiany materii a jego dostateczna ilość zapewnia szybszy wzrost . Jego niedobór przekłada się na spadek odporności i zdrowotności roślin. Objawami niedoboru manganu są: żółte planki na liściach ( chloroza ), miejscowe zamieranie liści oraz ich blednięcie.