Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Żyto - odmiany
Dodano: 2011-02-07
Żyto - odmiany
Pełny
tekst opracowania znajduje się w pliku do pobrania:
Odmiany żyta.pdf [159.12 kB] A. Michalak
W
naszym kraju uprawa żyta ma na ogół ekstensywny charakter, czyli
cechują ją dość niskie nakłady środków produkcji na jednostkę
powierzchni. Ponadto, gatunek ten ma stosunkowo małe wymagania
glebowe i wodne, a także odznacza się małą wrażliwością na
przedplon. Powyższe cechy powodują, że żyto zajmuje nadal
znaczny areał uprawy, pomimo zaznaczającej się od kilku lat
tendencji spadkowej. W uprawie dominuje forma ozima
(powierzchnia uprawy ok. 1,5 mln ha), natomiast forma jara ma
znaczenie marginalne.
W krajowym rejestrze znajdują się dwie odmiany żyta jarego i 32 ozimego, z których 20 to odmiany populacyjne; jedna – syntetyczna, dziesięć – odmiany mieszańcowe oraz jedna populacyjna, przeznaczona do uprawy na zielonkę. Do krajowego rejestru w 2005 r. wpisano dwie odmiany żyta ozimego (Dańkowskie Diament, Daran) i jedną żyta jarego (Bojko). Syntetyczna odmiana Caroass powstaje w wyniku wzajemnego przepylania pięciu linii. Przyjmuje się, że materiał siewny odmian syntetycznych powinien podlegać corocznej wymianie, tak jak w przypadku odmian mieszańcowych. W opracowaniu tabelarycznym zostały pominięte odmiany będące w krajowym rejestrze, ale niebadane w doświadczeniach PDO w roku 2004 (Adar, Arant, Dańkowskie Nowe, Esprit, Nawid, Wibro). Nie została również uwzględniona odmiana Pastar, gdyż od kilku lat w COBORU nie prowadzi się doświadczeń z żytem zielonkowym.
W Polsce większą popularnością cieszą się odmiany populacyjne, a spośród nich dominującą pozycję od wielu lat ma Dańkowskie Złote (zarejestrowane w roku 1968). Udział odmian mieszańcowych w kwalifikacji polowej plantacji nasiennych jest mały (ok. 12% w 2004 r.).
Odmiany
mieszańcowe przewyższają plennością odmiany populacyjne, jednak
są od nich bardziej podatne na choroby, głównie rdze (tab. 1).
Dokonując wyboru odmiany do uprawy warto zwrócić uwagę nie
tylko na cechy ilościowe, czyli plon ziarna, ale również na jego
jakość.
Ziarno
żyta wykorzystywane jest wielokierunkowo. Według szacunków aż
połowa corocznych
zbiorów przeznaczana jest na cele paszowe, mimo że dla większości
grup zwierząt jest to pasza nienajlepsza. Ponadto ziarno
wykorzystuje się do produkcji mąki i alkoholu. Ważnym składnikiem
mąki żytniej jest skrobia. Jej właściwości i stan decydują
o przydatności mąki do wypieku chleba. Podstawowym wskaźnikiem
oceny mąki żytniej jest liczba opadania. Pewnych informacji
dostarczają też lepkość maksymalna kleiku skrobiowego i
końcowa temperatura kleikowania. Wyższa wartość końcowej
temperatury kleikowania jest cechą pożądaną.
Lepkość kleiku
skrobiowego jest wyraźnie zróżnicowana odmianowo; najwyższą
wartość tej cechy ma Fernando, a także Amilo. Według wymagań
stawianych przez przemysł młynarski pożądana jest liczba opadania
surowca mieszcząca się w granicach 110-190 sek. Przedstawione w
tabeli 2 wyniki dotyczące tej cechy są średnią pochodzącą
z dziesięciu ostatnich lat. Tylko w kilku latach (1996, 1997, 2000,
2001) ziarno większości odmian żyta ozimego speniała kryteria
stawiane przez przemysł odnośnie liczby opadania. W pozostałych
latach nawet najgorzej oceniane odmiany (o mniejszej odporności na
porastanie) przekraczały graniczne wartości optimum. Ważną
(z punktu widzenia właściwości przemiałowych) cechą jest także
gęstość ziarna. Wszystkie z obecnie badanych odmian spełniają
minimalne wymagania przemysłu dla tej cechy (wartości powyżej
72 kg/hl).
mgr inż. Agnieszka Michalak
COBORU Słupia Wielka
Pełny tekst opracowania zawiera 3 tabele:
Tabela 1. Odmiany żyta ozimego. Ważniejsze cechy rolnicze (wg COBORU)
Tabela 2. Ważniejsze wskaźniki technologiczne (wg COBORU)
Tabela 3. Odmiany żyta jarego. Ważniejsze cechy rolnicze i wskaźniki technologiczne (wg COBORU)
Pełny
tekst opracowania znajduje się w pliku do pobrania:
Odmiany
żyta.pdf [159.12 kB] A. Michalak