| Autor: redakcja1

Jaja – co warto wiedzieć przed ich zakupem?

Do sprzedaży konsumentowi przeznaczone są jaja klasy A, które muszą spełniać określone wymagania jakościowe.

Jaja – co warto wiedzieć przed ich zakupem?
Jaja klasy A klasyfikuje się według poniższych klas wagowych:

XL – bardzo duże: masa ≥ 73 g;
L – duże: masa ≥ 63 g i < 73 g;
M – średnie: masa ≥ 53 g i < 63 g;
S – małe: masa < 53 g.

Można spotkać się z sytuacją, gdzie na opakowaniu jaj widnieje informacja o treści „Jaja różnej wielkości”. Jest to dopuszczone prawnie i oznacza, że w opakowaniu znajdują się jaja różnej wielkości. W takim przypadku dodatkowo na opakowaniu należy wskazać minimalną masę netto jaj w gramach.

Jaja znakowane są kodem producenta „X-PL-ABCDEFGH” zawierającym 11 znaków, które oznaczają:

X – sposób (metoda) chowu oznaczony liczbami:
0 – Jaja z chowu ekologicznego
1 – Jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – Jaja z chowu ściółkowego
3 - Jaja z chowu w ulepszonych klatkach
PL – kod państwa członkowskiego UE w której zarejestrowany jest zakład
AB – kod województwa
CD – kod powiatu
EF – kod zakresu działalności 
GH – kod firmy (numer producenta).
  • Data minimalnej trwałości jaj wynosi 28 dni od zniesienia. Po zakupie jaja należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
 
Kolor skorupki jaj – czy wpływa na jakość?

Warto podkreślić, że kolor skorupki jaja zależy przede wszystkim od rasy kury, która je znosi, a jego odcienie pochodzą od naturalnych pigmentów wytwarzanych w organizmie ptaka. Natomiast rodzaj stosowanej paszy ma niewielki wpływ na kolor.

Należy podkreślić, że ciemniejszy czy jaśniejszy kolor skorupki nie ma wpływu na jakość ani smak jaja. Te cechy determinowane są m. in. przez warunki hodowli kur (np. wolny wybieg) i jakość stosowanych pasz oraz pośrednio przez temperaturę i czas przechowywania jaj.


Tagi:
źródło: