Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Wołowina

Dodano: 2011-02-15

Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie.


W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.

Rodzaje mięsa wołowego

Mięsa do smażenia (grilowania)

  • Polędwica

  • Pachwina

  • Ligawa

  • Żeberka

  • Karkówka

Mięsa do pieczenia

  • Łopatka

  • Udziec

  • Rumsztyk

Mięsa do gotowania i duszenia

  • Szyja

  • Łopatka

  • Udziec

  • Goleń

  • Ogon

Podroby

  • Flaczki

  • Serce

  • Wątroba

  • Ozór

  • Nerki

  • Jądra

  • Wymię

  • Ogon

Klasy mięsa wołowego

  • klasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgniste

  • klasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgniste

  • klasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłuste

  • klasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwawe

  • klasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi

Od klasy mięsa zależy jego cena, możliwości wykorzystania, walory odżywcze i smakowe.

Rasy mięsne

  • Aberdeen angus

  • Brahman

  • Charolaise

  • Chianina

  • Hereford

  • Limuzyna; Limusine

  • Piemontes

  • Salers

  • Wagyu

Zagrożenia przy spożyciu

Spożywanie mięsa bydła chorego na encefalopatię gąbczastą bydła (BSE) może prowadzić do choroby Creutzfeldta-Jakoba.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
BSE, wołowina, mięso wołowe, karkówka, łopatka, encyklopedia rolnicza, grill