Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Wołowina
Dodano: 2011-02-15
Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie.
W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.
Rodzaje mięsa wołowego
Mięsa do smażenia (grilowania)
-
Polędwica
-
Pachwina
-
Ligawa
-
Żeberka
-
Karkówka
Mięsa do pieczenia
-
Łopatka
-
Udziec
-
Rumsztyk
Mięsa do gotowania i duszenia
-
Szyja
-
Łopatka
-
Udziec
-
Goleń
-
Ogon
Podroby
-
Flaczki
-
Serce
-
Wątroba
-
Ozór
-
Nerki
-
Jądra
-
Wymię
-
Ogon
Klasy mięsa wołowego
-
klasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgniste
-
klasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgniste
-
klasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłuste
-
klasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwawe
-
klasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi
Od klasy mięsa zależy jego cena, możliwości wykorzystania, walory odżywcze i smakowe.
Rasy mięsne
-
Aberdeen angus
-
Brahman
-
Charolaise
-
Chianina
-
Hereford
-
Limuzyna; Limusine
-
Piemontes
-
Salers
-
Wagyu
Zagrożenia przy spożyciu
Spożywanie mięsa bydła chorego na encefalopatię gąbczastą bydła (BSE) może prowadzić do choroby Creutzfeldta-Jakoba.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
BSE, wołowina, mięso wołowe, karkówka, łopatka, encyklopedia rolnicza, grill