Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pszenica twarda
Dodano: 2011-02-07
Pszenica twarda
Pszenica twarda (Triticum durum) jest specyficznym gatunkiem, wydzielonym spośród innych uprawnych gatunków pszenic, ze względu na swoje unikalne cechy. Dobra jakościowo durum ma bardzo twarde, szkliste ziarno, bursztynowo-żółty endosperm (pszenica zwyczajna ma endosperm biały). Ze względu na swoje specyficzne cechy używana jest do produkcji makaronów, dlatego nazywana jest także pszenicą makaronową. Masa tysiąca ziarn musi być wysoka, aby straty podczas mielenia na semolinę (kaszka z pszenicy twardej) były jak najmniejsze. Podczas gotowania makaron wykonany z semoliny utrzymuje pożądaną, zwartą fakturę i naturalny bursztynowy kolor, który jest wyróżnikiem dobrego jakościowo makaronu. Makaron uzyskany z pszenicy zwyczajnej, o porównywalnej zawartości białka i szklistości, pochłania podczas gotowania więcej wody; jest miękki, lepki, a jego kolor jest jasnoszary i wymaga sztucznego dobarwiania.
W Europie i Ameryce Północnej makaron typu spaghetti czy rurki produkowany jest wyłącznie z pszenicy twardej i takie produkty preferują konsumenci. W Afryce Północnej głównym produktem handlowym wykonanym z pszenicy twardej jest kuskus (drobna kasza).
Makarony, jako jedne z wielu produktów zbożowych, odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Od kilkunastu lat odnotowuje się systematyczny wzrost ich spożycia. Makaron jest stosowany jako dodatek do zup, sosów, a nawet zapiekanek, sałatek czy dań słodkich. Zwiększenie liczby konsumentów makaronów wynika z szerszego ich wykorzystywania do przyrządzania potraw oraz z chęci skrócenia czasu przygotowywania posiłków.
Tradycyjne
rejony uprawy pszenicy twardej (Północna Afryka, Południowa
Europa, Turcja, Syria, Północna Dakota w Stanach Zjednoczonych
i Południowy Saskatchewan w Kanadzie) charakteryzują się
suchym klimatem z gorącym dniem i chłodną nocą podczas sezonu
wegetacyjnego.
Unia Europejska jest największym producentem pszenicy twardej na świecie (ok. 9 mln ton). Jej produkcja skoncentrowana jest we Włoszech, Hiszpanii, Francji i Grecji. Unia jest też największym konsumentem tej pszenicy, a także eksportuje ok. 1 mln ton tego ziarna rocznie.
Obecnie
produkcja makaronów w Polsce oparta jest na importowanym z Ameryki,
Azji czy krajów europejskich ziarnie pszenicy twardej. Jest to
import znaczny i kosztowny. Między innymi z tego właśnie powodu w
„Hodowli
Roślin Smolice” Sp. z o.o.,
prowadzony dotychczas program hodowli pszenicy zwyczajnej,
poszerzono o hodowlę pszenicy twardej – ozimej i jarej.
Większość
światowej produkcji durum pochodzi z upraw odmian jarych.
Charakteryzują się one dobrą jakością, ale niskim
plonowaniem (Włochy – 2,4 t/ha, Hiszpania – 1,8 t/ha, Grecja –
2,2 t/ha, Francja 4,6 t/ha). W Polsce uprawiano pszenicę twardą
przed II wojną światową, były to także odmiany jare (Puławska
Twarda, Hela), uprawiane głównie na kresach wschodnich.
Uwzględniając nasze warunki glebowo-klimatyczne, zintensyfikowaliśmy prace nad formami ozimymi durum, co doprowadziło do wytworzenia zimotrwałej odmiany Komnata. Obecnie jest ona w ostatniej fazie badań, które mają doprowadzić do określenia poziomu plonowania w różnych rejonach Polski, jak również opracowania agrotechniki dla tego nowego gatunku, nieuprawianego praktycznie do tej pory na terenie naszego kraju. Podobne prace nad odmianami ozimymi prowadzone są również w USA, Niemczech, Austrii, Czechach, na Węgrzech i w Wielkiej Brytanii.
Z
naszych dotychczasowych badań wynika, że pierwsza polska odmiana
durum – Komnata, która jest również badana w COBORU, plonuje na
glebach klasy III (w rejonie Smolic) na poziomie 4-6 t/ha,
dobrze zimuje (przezimowała zimę 2001 r.), bardzo dobrze znosi
suszę, masa tysiąca ziarniaków wynosi 50-60 g, jest szklista, ma
ok. 15% zawartość białka w ziarnie.
Natomiast
według naszego rozeznania, uprawa odmian jarych durum z rejonów
południowej Europy w polskich warunkach glebowo-klimatycznych jest
ryzykowna. Jeśli nawet uda się uzyskać z nich raz na jakiś czas
zadowalający plon, to jakość ziarna jest niezadowalająca.
Odmiany odpowiednie dla danego obszaru należy tworzyć w firmach
hodowlanych o zbliżonych warunkach glebowo-klimatycznych.
Wieloletnie prace prowadzone w Smolicach nad pszenicą twardą
pozwoliły nam wprowadzić do form ozimych dobrą jakość,
zimotrwałość, stabilne i wysokie plonowanie. Prowadzimy także
hodowlę form jarych. Prace dotyczą zwiększenia plenności,
poprawienia stabilności plonowania i cech jakościowych ziarna,
aby przy zmniejszonym nasłonecznieniu, jakie mamy w stosunku do
krajów południowej Europy, rośliny mogły wytworzyć ziarno w
odpowiedniej ilości i o dobrej jakości.
Bardzo ważna (na co zwraca się szczególną uwagę w pracach hodowlanych) jest odporność odmian na choroby grzybowe. Cecha ta ma w obecnych czasach bardzo duże znaczenie ze względu na rozwój rolnictwa ekologicznego, w którym nie można stosować ochrony chemicznej, jak również ze względu na częstą uprawę zbóż po sobie. Prace badawcze prowadzone są więc także w kierunku odporności na rdzę brunatną, rdzę źdźbłową, mączniaka i fuzariozy.
W
południowej Europie obszar uprawy durum zmniejsza się. Spowodowane
jest to nasileniem się chorób grzybowych. Uproszczone zmianowanie i
intensywne rolnictwo niosą za sobą pewne konsekwencje. Niektórzy
producenci pszenicy twardej próbują przenieść rejon jej uprawy
bardziej na północ Europy. Nieliczni zawitali już do Polski.
Uwzględniając zmiany klimatyczne naszego kraju (gorące lata, susze) i intensywne prace badawcze mamy nadzieje, że już w najbliższych latach będziemy w stanie zabezpieczyć materiał siewny do uprawy pszenicy twardej, zaspokajający potrzeby naszego kraju.
mgr Jarosław Bojarczuk
„Hodowla Roślin Smolice” Sp. z o.o.
Pliki do pobrania
-
Pszenica twarda.pdf [56.72 kB] J. Bojarczuk
Tagi powiązane z tym hasłem:
zboże, pszenica twarda