Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Podgrzybek zajączek
Dodano: 2011-02-11
Podgrzybek zajączek (zajączek, zajęcza warga, muchownik,
borowik zajęczy) (Xerocomus subtomentosus) - gatunek grzyba
jadalnego. W Polsce dość często spotykany.
Charakterystyka
Jest zmienny pod względem barwy owocnika, występuje w różnych
odmianach. Bardzo podobnym gatunkiem jest podgrzybek złotawy.
- Kapelusz
-
Średnica 3-10 cm, żółty, orchowy, oliwkowy, brunatny, zamszowy
prawie aksamitny, u młodych egzemplarzy półkolisty u starszych
egzemplarzy poduchowaty.
-
Rurki
-
5-20 mm długości, żółte ciemnieją z wiekiem do zielonożółtych
i oliwkowobrązowych początkowo przyrośniete i lekko zbiegające
potem wolne. Pory duże kanciaste, nieregularne jasnożółte potem
zielonkawożółte, uszkodzone nie zmieniają koloru u starszych
owocników mogą poszarzeć.
-
Wysyp zarodników
-
Oliwkowobrązowy.
-
Trzon
-
Grubość 1,2-2 cm, wysokość 6-10 cm, smukły, cylindryczny,
pełny, zwężony u dołu, żółty. Mogą występować podłużne,
ciemniejsze pręgi lub siateczka o bardzo wydłużonych oczkach.
Miąższ
-
Biały lub kremowy z żółtym odcieniem, miękki, mięsisty.
Przekrojony może chwilowo zmienić barwę.
-
Biotop
-
Lasy iglaste i liściaste. Często występuje w pobliżu dębów,
pojedynczo lub grupowo. Od lipca do końca października.
Znaczenie
Grzyb jadalny. Średnio wartościowy. Bardzo często robaczywieje.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
zajączek, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby