Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Pochwiak wielkopochwowy

Dodano: 2011-02-11

Pochwiak wielkopochwowy, pochwiak pochwiasty (Volvariella volvacea (Bull.) Singer) - gatunek jadalnych grzybów rodziny łuskowcowatych (Pluteaceae).

Znaczenie

Volvariella volvacea jest hodowany w Azji południowo-wschodniej i na Dalekim Wschodzie. Pochwiaki wielkopochwowe są bardzo popularne w kuchni tajskiej, kupowane są w krajach azjatyckich świeże, w Europie spotyka się jedynie suszone lub w puszkach.[2]

Synonimy

  • Agaricus volvaceus Bull., Herb. Fr. 6: tab. 262 (1786)

  • Agaricus volvaceus var. volvaceus Bull., Herb. Fr. 6: tab. 262 (1786)

  • Amanita virgata Pers., Tent. disp. meth. fung.: 18 (Lipsk, 1797)

  • Vaginata virgata (Pers.) Gray, Nat. Arr. Brit. Pl. 1: 601 (Londyn, 1821)

  • Volvaria volvacea (Bull.) P. Kumm., Führ. Pilzk.: 23, 99 (Zwickau, 1871)

  • Volvariopsis volvacea (Bull.) Murrill, N. Amer. Fl. 10(2): 144 (Nowy Jork, 1917)

Przypisy

  1. ↑ CABI Bioscience Databases

  2. ↑ Morris, Sallie: Kuchnia tajska - to proste!, Warszawa 2007, ISBN 978-83-61171-28-7


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, grzyby, encyklopedia rolnicza