Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Płodozmian
Dodano: 2011-03-02
Płodozmian - system zagospodarowania ziemi uprawnej, oparty na zaplanowanym z góry na wiele lat następstwie roślin po sobie, na wyznaczonym do tego celu obszarze podzielonym na pola, jednocześnie dostosowany do specyficznych warunków rolniczo-ekonomicznych gospodarstwa.
Płodozmian określa również strukturę zasiewów, będącą podstawą do ustalenia typu płodozmianu. Rotacja może następować w cyklach kilkuletnich lub kilkunastoletnich, wiążąc się z hodowlą zwierząt (płodozmiany paszowe, pastewne), czy też z przemysłem rolniczym (płodozmiany przemysłowe). Głównym celem stosowania płodozmianu jest uzyskanie dzięki odpowiedniemu zmianowaniu roślin wzrostu żyzności gleby, co wiąże się ze zwiększeniem ilości i jakości produkcji roślinnej oraz pośrednio zwierzęcej gospodarstwa. Odgrywa również dużą rolę jako jedna z metod zwalczania chwastów.
Twórcą polskiego systemu gospodarki płodozmianowej jest Bolesław Świętochowski.
Historia
Obserwując rewolucję systemów gospodarowania ziemi uprawnej
łatwo zauważyć, że początkowe proste systemy upraw, takie jak
system żarowy, są stopniowo zastępowane przez coraz bardziej
skomplikowane systemy płodozmianowe. Wiąże się to bezpośrednio z
wyjaławianiem gleby przez roślinę uprawianą na tym samym
stanowisku od dłuższego czasu, czego skutkiem było zawsze
obniżenie każdego następnego plonu rośliny a także nasilenie
występowania chorób roślin. Pierwszym zalążkiem systemu
płodozmianowego była dwupolówka, gdzie obszar uprawny dzielono na
dwa pola: na pierwszym siano po kolei zboże jare i ozime, drugie
ugorowano w celu regeneracji gleby.
Stopniowo rozwinęła się ona w
trójpolówkę tzw. klasyczną, bądź ugorowo-zbożową, tu grunty
orne dzielono na trzy pola, ugorując je kolejno, następnie
obsiewając zbożem ozimym i w trzecim roku jarym. System ten
wprowadzono w Europie Zachodniej w IX wieku zgodnie z zarządzeniem
Karola Wielkiego, w Europie Środkowej upowszechnił się około XIII
wieku. Z czasem trójpolówka klasyczna ewoluowała w system
płodozmianowy, trójpolówkę bezugorową, gdzie zamiast zostawiać
pole ugorem, zaczęto obsiewać je roślinami motylkowymi lub
okopowymi.
W Polsce ulepszoną trójpolówkę wprowadzono na przełomie XVIII i XIX wieku. Nowoczesny płodozmian wywodzi się bezpośrednio z trójpolówki bezugorowej, znano go i stosowano w XVI wieku we Flandrii, udoskonalono w klasyczną czteropolówkę, zwaną płodozmianem norfolskim w 1731 w Anglii, która obejmowała zboża ozime i jare, rośliny motylkowe i okopowe; w Niemczech pod koniec XVIII wieku płodozmian propagował Albrecht Daniel Thaer, w Polsce natomiast ksiądz Jan Krzysztof Kluk, a w początkach wieku XIX Jan Nepomucen Kurowski, Michał Oczapowski, czy Dezydery Adam Chłapowski.
Rodzaje płodozmianów
-
Ze względu na intensywność upraw:
-
płodozmiany intensywne - wysoki poziom nakładów, zastosowanie maszyn rolniczych, siły roboczej; uprawa roślin o dużych wymaganiach pokarmowych, glebowych czy uprawowych, (uprawy współrzędne, burak cukrowy, len, rzepak, tytoń)
-
płodozmiany ekstensywne - głównie rośliny mniej wymagające (zbożowe, pastewne)
-
-
Ze względu na strukturę zasiewów:
-
płodozmiany polowe
-
zbożowe, powyżej 60% powierzchni zbóż
-
okopowe, powyżej 25% powierzchni zajmują rośliny okopowe
-
przemysłowe, powyżej 25% powierzchni rośliny przemysłowe
-
buraczane
-
lniarskie
-
mieszane
-
-
płodozmiany paszowe: powyżej 50% powierzchni rośliny przeznaczone na paszę
-
pastewne, powyżej 50% powierzchni rośliny pastewne
-
przypodwórzowe, źródło paszy dla ferm hodowlanych
-
przemienne-pastwiskowe lub łąkowe, gdzie część gruntów ornych używana jest jako łąka bądź pastwisko przez okres 4-8 lat
-
-
-
płodozmiany specjalne:
-
przeciwerozyjne, zawierające rośliny chroniące glebę przed erozją
-
nasienne, powyżej 50% powierzchni rośliny przeznaczone na wydanie nasion
-
warzywne, częste w gospodarstwach ogrodniczych.
-
-
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
ziemia, pole, uprawa, rola, płodozmian, encyklopedia rolnicza