Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Pasza

Dodano: 2011-02-07

Pasza (karma) – produkty pochodzenia roślinnego (rośliny paszowe), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla zwierząt hodowlanych.

Kryteria podziału pasz

zawartość suchej masy 
  • objętościowe

    • suche (np.siano, słoma, plewy, łuski, mączki z roślin zielonych)

    • soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki)

  • płynne (np. mleko, melasa)

zawartość białka
  • niskobiałkowe (<100g)

  • średnio-białkowe (do 150 g)

  • wysokobiałkowe (>150g), np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy

pochodzenie
  • roślinne

  • zwierzęce (np. mączki rybne)

  • mineralne (np. sól, kreda)

  • syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)

miejsce produkcji
  • przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe)

  • gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki)

  • zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)

wartość kaloryczna
  • niskokaloryczne (<3kcal/g)

  • średnio kaloryczne (3-5 kcal/g)

  • wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)

węglowodanowe
np. okopowe, kukurydza, zboża

witaminowe
np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze

dietetyczne
np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe

tuczące
np. ziemniaki, ziarno zbóż

mlekopędne
np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany

zmiękczające tkankę tłuszczową
kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce

utwardzające tkankę tłuszczową

Wyróżnia się:

  • Pasze objętościowe:

    1. Objętościowe suche:

    2. Objętościowe soczyste: trawa pastwiskowa, zielonki

    3. Kiszonki: z traw, z roślin motylkowatych, z roślin podsuszonych (sianokiszonka), z kukurydzy. Stosowane w żywieniu przeżuwaczy zawierają poniżej 4,1 MJ energii netto [EN]

  • Pasze treściwe (mieszanki paszowe)

Bibliografia

  • Brzóska F., Podkówka W., 2004 – Definicje i systematyka pasz. w: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.Tom 3 pod redakcją Jamroz D., Podkówki W., Chachułowej J., PWN, Warszawa ISBN 83-01-14315-0

Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
karma, encyklopedia rolnicza, zboże, pasza