Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pasza
Dodano: 2011-02-07
Pasza (karma) – produkty pochodzenia roślinnego (rośliny paszowe), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla zwierząt hodowlanych.
Kryteria podziału pasz
- zawartość suchej masy
-
objętościowe
-
suche (np.siano, słoma, plewy, łuski, mączki z roślin zielonych)
-
soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki)
-
-
płynne (np. mleko, melasa)
- zawartość białka
-
niskobiałkowe (<100g)
-
średnio-białkowe (do 150 g)
-
wysokobiałkowe (>150g), np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy
- pochodzenie
-
roślinne
-
zwierzęce (np. mączki rybne)
-
mineralne (np. sól, kreda)
-
syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)
- miejsce produkcji
-
przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe)
-
gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki)
-
zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)
- wartość kaloryczna
-
niskokaloryczne (<3kcal/g)
-
średnio kaloryczne (3-5 kcal/g)
-
wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)
- węglowodanowe
- np. okopowe, kukurydza, zboża
- witaminowe
- np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze
- dietetyczne
- np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe
- tuczące
- np. ziemniaki, ziarno zbóż
- mlekopędne
- np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany
- zmiękczające tkankę tłuszczową
- kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce
- utwardzające tkankę tłuszczową
Wyróżnia się:
-
Pasze objętościowe:
-
Objętościowe suche:
-
Objętościowe soczyste: trawa pastwiskowa, zielonki
-
Kiszonki: z traw, z roślin motylkowatych, z roślin podsuszonych (sianokiszonka), z kukurydzy. Stosowane w żywieniu przeżuwaczy zawierają poniżej 4,1 MJ energii netto [EN]
-
-
Pasze treściwe (mieszanki paszowe)
Bibliografia
-
Brzóska F., Podkówka W., 2004 – Definicje i systematyka pasz. w: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.Tom 3 pod redakcją Jamroz D., Podkówki W., Chachułowej J., PWN, Warszawa ISBN 83-01-14315-0
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
karma, encyklopedia rolnicza, zboże, pasza