Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Makaron
Dodano: 2011-02-24
Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
Powstaje z ciasta zagniecionego z mąki (zwykle białej pszennej
lub z semoliny, czyli mąki z pszenicy twardej) z wodą (czasem z
dodatkiem jaj). Ciasto następnie rozwałkowuje się, lekko podsusza
i kroi najczęściej na cienkie wstęgi.
W warunkach przemysłowych makaronom nadaje się różnorodne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze świętami itp. Ciasto bywa także barwione, np. sokiem ze szpinaku na kolor zielony itp. Po wysuszeniu makaron jest pakowany i dostępny w handlu najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach.
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat
i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad
brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów
jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki
podróżnik, Marco Polo.
Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[potrzebne źródło], natomiast Arabowie udokumentowali istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech ok. XII wieku[potrzebne źródło], czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się go na gorącą osoloną wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.
Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.
Makaron (wł. pasta) jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej.
Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:
-
Anelli
-
Abachini
-
Agnolotti
-
Barbine
-
Bavette, Bavettine
-
Bigoli
-
Bucatini
-
Campanelle
-
Canalini
-
Cannelloni
-
Capellini, Capelli d'Angelo
-
Cappelletti
-
Casarecce
-
Casoncelli
-
Castellane
-
Cataneselle
-
Cavatelli
-
Celentani
-
Chifferi
-
Chitarrine
-
Conchiglie
-
Cocci di Sicilia
-
Conchiglioni
-
Corallini
-
Cotelli, Cavatappi
-
Creste di Gallo
-
Cavalline
-
Ditali, Ditalini, Ditaloni
-
Eliche
-
Fagottini
-
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
-
Fettuccine
-
Filini
-
Fisarmoniche
-
Fregnacce
-
Fusilli
-
Garganelli
-
Gemelli
-
Girandole
-
Girandole
-
Gnocchi, Gnocchetti
-
Gobbetti
-
Gramigna
-
Grattini, Grattoni
-
Lancette
-
Lasagne, Lasagnette
-
Linguine
-
Limoncini
-
Maccheroni, Maccheroncini
-
Mafaldine
-
Maltagliati
-
Maniche, Mezze maniche
-
Mezzelune
-
Midolline
-
Orecchiette
-
Paccheri
-
Pappardelle
-
Penne, Penne Rigate
-
Pici
-
Pireneri
-
Pipette Rigate
-
Puntine
-
Pizzoccheri
-
Quadretti
-
Ravioli
-
Reginette
-
Riccioli
-
Ricciutelle
-
Rigatoni
-
Risi, Risoni
-
Rotelle, Ruote
-
Sedani, Sedanini
-
Sorprese
-
Sospetti
-
Spaccatelle
-
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
-
Spighe
-
Stelle, Stelline
-
Strangozzi
-
Stringoli
-
Strozzapreti
-
Tagliatelle
-
Taglierini
-
Tagliolini
-
Tempestine
-
Torchietti
-
Tortellini
-
Tortelloni
-
Tortiglioni
-
Tripolini
-
Trenette
-
Vermicelli, Vermicellini
-
Ziti, Zitoni
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
maka, makaron, encyklopedia rolnicza