Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Kapusta włoska
Dodano: 2011-02-08
Kapusta warzywna włoska, zwana też w skrócie kapustą włoską (Brassica oleracea L. var. sabauda L. – odmiana kapusty warzywnej). Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie.
Morfologia
- Pokrój
- Wytwarza duże, pojedyncze głowy, podobne do głów kapusty głowiastej, lecz o pomarszczonych liściach.
- Liście
- Pomarszczone, pokryte drobnymi pęcherzykowatymi wzdęciami, ciemnozielone.
Zastosowanie
-
Warzywo. Pierwsze uprawy pojawiły się w XVII wieku w północnych Włoszech. Jest niezwykle odporna na mróz i ma ostrzejszy smak, niż kapusta warzywna głowiasta.
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].
-
↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-27].
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa kapustne, encyklopedia rolnicza, kapusta włoska, warzywa