Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Kapusta włoska

Dodano: 2011-02-08

Kapusta warzywna włoska, zwana też w skrócie kapustą włoską (Brassica oleracea L. var. sabauda L. – odmiana kapusty warzywnej). Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie.


Morfologia

Pokrój
Wytwarza duże, pojedyncze głowy, podobne do głów kapusty głowiastej, lecz o pomarszczonych liściach.
Liście
Pomarszczone, pokryte drobnymi pęcherzykowatymi wzdęciami, ciemnozielone.

Zastosowanie

  • Warzywo. Pierwsze uprawy pojawiły się w XVII wieku w północnych Włoszech. Jest niezwykle odporna na mróz i ma ostrzejszy smak, niż kapusta warzywna głowiasta.


Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].

  2. ↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-27].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa kapustne, encyklopedia rolnicza, kapusta włoska, warzywa