Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Kapusta Chińska

Dodano: 2011-02-08

Kapusta właściwa chińska, lub w skrócie kapusta chińska (Brassica rapa L. subsp. chinensis Hanelt) – podgatunek kapusty właściwej[2]. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej i w Europie.


Morfologia

Dwuletnia roślina o grubym i bulwiastym w kształcie kłączu. Liście odziomkowe dość duże i szerokie o kształcie owalnym lub okrągławoowalnym, brzegi faliste. Kwiat czterokrotny. Owocem jest łuszczyna z dzióbkiem o długości do 1 cm.


Zastosowanie

  • Warzywo. Liście używane są na jarzynę i do zup.

  • Z nasion wytłacza się olej jadalny, a z wytłoków paszę


Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].

  2. ↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-15].

  3. ↑ Wiesław Gawryś: Słownik roślin zielnych łacińsko-polski. Kraków: Officina Botanica, 2008. ISBN 978-83-925110-5-2. 

  4. ↑ 4,0 4,1 Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4. 


źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa kapustne, encyklopedia rolnicza, warzywa