Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Jabłoń domowa
Dodano: 2011-02-15
Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.) – gatunek rośliny z rodziny różowatych. Pochodzi od gatunku Malus sieversii dziko rosnącego w Azji środkowej. Należy do najbardziej popularnych w uprawie drzew owocowych w strefie klimatu umiarkowanego.
Morfologia
Pokrój
Niewysokie drzewo osiągające 5-12 m wysokości, z szeroką i gęstą koroną.
Liście
Pojedyncze, owalne, osiągają 5-12 cm długości i 3-6 cm szerokości. Osadzone są na ogonku długim na 2-5 cm. Koniec blaszki liściowej jest zaostrzony, brzeg liścia jest piłkowany.
Kwiaty
Rozwijają się wiosną równocześnie z liśćmi, osiągają średnicę 2,5-3,5 cm. Korona pięciopłatkowa, płatki biało-różowe.
Owoc
Jabłkowaty, potocznie nazywany jabłkiem. Dojrzewa jesienią. Zwykle kulisty, różnobarwny (zielony, żółty, czerwony lub żółty z rumieńcami). Miąższ znacznie zróżnicowany pod względem smaku, aromatu, słodyczy, konsystencji.
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Owoce spożywane są surowe i w postaci przetworów (soki, kompoty, nadzienia do ciast). Mają znaczne walory odżywcze. Obfitują w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.
Surowiec drzewny
Drewno jabłoni używane jest w stolarce.
Uprawa
W uprawie są liczne (ok. 10 tys.) odmiany hodowlane jabłoni domowej. W Polsce rośnie ok. 40 mln jabłoni, które dostarczają ok. 10 mln ton owoców.
Tagi powiązane z tym hasłem:
drzewo, jabłoń, jabłko, encyklopedia rolnicza