Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Brokuł
Dodano: 2011-02-08
Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) – odmiana kapusty warzywnej[3]. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.
Morfologia
- Łodyga
- Długa i mięsista, na jej końcu tworzy się kwiatostan.
- Liście
- Osadzone są na dłuższych ogonkach, niż u kalafiora. Są one bardziej powcinane, o powierzchni falistej i zabarwione na ciemnozielono lub fioletowo-zielono.
- Kwiaty
- Podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (lecz mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przybierają barwę fioletowobrązową. Róża ma średnicę 8 – 15 cm.
Zastosowanie
Warzywo – główne uprawy w Europie znajdują się w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Wielkie uprawy wykorzystują mikroklimaty dolin południowej Kalifornii w USA.
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].
-
↑ Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Vascular Plants of Poland - A Checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 1995. ISBN 83-85444-38-6.
-
↑ 3,0 3,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-27].
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa kapustne, brokuł, warzywa, encyklopedia rolnicza